Biskupové k prvnímu výročí vzniku Jihosúdánské republiky

9.7.2012 

Jihosúdánská republika se rozvíjí, ačkoliv musí stále čelit mnoha krizovým situacím. Ve společném listu o tom píší katoličtí a anglikánští biskupové této země vydaném v souvislosti s prvním výročím vzniku tohoto nejmladšího afrického státu. Největší znepokojení budí neutuchající krvavé boje na hranici se Súdánem.

Představitelé obou církví vybízejí vlády v Džubě a v Chartúmu, aby hledaly cesty k porozumění a konsolidaci křehkého míru. Připomínají, že obě země musí budovat skutečnou demokracii. Za bolesti jihu označují mimo jiné šířící se korupci, nedostatek bezpečnosti a stále nefunkční systém lékařské péče a vzdělání.

Naopak za úspěch považují katoličtí a anglikánští biskupové nárůst vědomí národní identity, která vede ke stále větší angažovanosti obyvatel na budování nového státu. Ve společném listu také připomínají, že etnické a náboženské různosti nemají být považovány za problém či překážku v budování společné budoucnosti, ale jako to, co může obohacovat jak obyvatele jihu tak i severu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.