Selektivní potraty v Indii

9.7.2012 

Potřebná je změna mentality a rovněž větší kontrola ze strany policie, tak komentuje místní církev v Indii zprávy o dalších selektivních abortech, kterým padají za oběť holčičky. Situace je šokující. Lékaři neváhají zabíjet děti ještě v osmém měsíci těhotenství.

„V hinduistické mentalitě je stále zakořeněné přesvědčení, že chlapec je cennější než holčička,“ zdůrazňuje arcibiskup Angelo Rufino Garcias. Proto se selektivní potraty stále rozmáhají a způsobují značné disproporce mezi pohlavími. V roce 1991 v Indii žilo o 4,2 miliony méně holčiček mladších šesti let než chlapců. V současnosti se rozdíl zvýšil na 7,1 milionu.“

Indické zákony lékařům zakazují sdělovat informace o pohlaví nenarozeného dítěte. To se ovšem pravidelně porušuje. Policie identifikovala celou řadu zejména soukromých klinik a nemocnic vydělávajících horentní sumy na abortech. Jen ve státu Maharastra, kde v poslední době vyšly najevo zvlášť drastické případy selektivních potratů, sleduje policie více než 100 různých lékařských zařízení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.