80 tisíc vatikánských manuscriptů archivovaných technologií NASA

9.7.2012 

Vatikán a NASA mluví jedním jazykem. Jmenuje se Fits a jde o počítačový formát, ve kterém americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku přechovává svá data. Před několika lety se Svatý stolec rozhodl, že téhož formátu využije k archivování jedné z největších a nejcennějších sbírek rukopisů. Ta je uložena ve Vatikánské knihovně a čítá více než 80 tisíc položek. Volba formátu byla o to důležitější, že jde o velmi vzácný materiál. Podstatné tedy je, aby skenování dokumentů nebylo už nikdy nutné opakovat. Vatikánská knihovna byla první humanitní institucí na světě, která se rozhodla pro formát užívaný především pro data z kosmických misí. Dnes už se může dělit o své zkušenosti. Učinila tak během čtyřdenního sympózia, které probíhalo na Papežské lateránské univerzitě a setkalo se s velkým zájmem odborníků v oblasti konzervování kulturních památek.

Jak zdůrazňuje Luciano Ammenti, koordinátor informačních služeb Vatikánské knihovny, volbě formátu Fits předcházala dlouhá bádání. Nakonec rozhodl pro Vatikán typický konzervatismus:

„Rozhodli jsme se právě pro něj kvůli tomu, že jde o jediný formát, který je užívaný více než 45 let a tedy jako jediný garantuje dlouhodobé přechovávání dat. Kromě toho je to tzv. Open source, tedy je zdarma a plně přístupný modifikacím. Jiným významným rysem je skutečnost, že je to 64 bitový formát a soubory v něm zapsané mohou být libovolně velké. Proto tedy naše volba.
Během konference jsme se chtěli podělit se svými zkušenostmi a uslyšet, co si na toto téma myslí představitelé jiných podobných isntitucí z celé Evropy. Fakt, že Vatikánská knihovna vybrala stejný formát jako NASA, se setkal v mezinárodním prostřední jak s údivem, tak i s velkým zájmem

– uvedl informatik z Vatikánské knihovny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.