Melchitský patriarcha Řehoř III. Laham píše novému prezidentovi Egypta

6.7.2012 

Křesťané chtějí být loajálními obyvateli Egypta a podílet se na rozvoji tamní společnosti. Připomněl to melchitský patriarcha Řehoř III. Laham v listu adresovaném prezidentu Mohammadu Morsímu. Katolický hierarcha se sídlem v hlavním městě Sýrie, je zároveň patriarchou Antiochie Syrské, Jeruzaléma a egyptské Alexandrie. Z toho důvodu má nejen syrské, ale rovněž egyptské občanství a je na ně hrdý – píše Řehoř III. novému egyptskému prezidentovi.

Egypt má klíčový význam pro jednotu Arabů i z hlediska lidských práv v arabském světě – zdůrazňuje patriarcha Řehoř. Upozorňuje přitom na prohlášení vydané před několika měsíci skupinou učenců z káhirské univerzity Al Azhar, nejvyšší oficiální autority pro sunnitské muslimy a tedy také pro prezidenta, který vyšel z těchto islámských kruhů.

Podle katolického patriarchy se má tento dokument, všeobecně považovaný za krok směrem k umírněnému islámu, stát základem „společné arabské charty lidských práv“, která bude chránit důstojnost člověka. Představený melchitů připomíná, že vedle Koptů a křesťanů jiných obřadů, také oni hrají svoji roli v egyptské společnosti. Vedou školy, zdravotní zařízení a další instituce nejen v Káhiře a v Alexandrii. Katolíků melchitského obřadu je na světě více než 1, 5 milionu. V Egyptě jich žije několik tisíc.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.