Schváleny liturgické obřady pro bývalé anglikány

3.7.2012 

Svatý stolec schválil dvě první liturgické knihy pro bývalé anglikány, jde o svátost manželství a pohřební obřady. Nově promulgované texty zakotvené v anglikánské tradici odedneška obohacují liturgii katolické církve.

V tom smyslu je to projev dobře fungujícího ekumenismu, komentoval událost P. Keith Newton, nejvyšší představený ordinariátu pro bývalé anglikány ve Velké Británii. Jak tento bývalý anglikánský biskup připomněl, nedávno celý svět obdivoval krásný svatební obřad v britské královské rodině. Nyní je tato velmi podobná a neméně krásná liturgie dostupná také v katolické církvi.

Představený bývalých anglikánu ve Spojených státech a Kanadě, P. Jeffrey Steenson, vyjádřil potěšení nad tím, že promulgace schválených obřadů začala právě od manželství a pohřbu. Jak řekl, jde o nejvíce ceněné a nezapomenutelné texty anglikánského rituálu, které přinášely požehnání a posilu mnoha generacím anglofonních křesťanů – zdůraznil bývalý biskup episkopální církve. V souvislosti s promulgací obřadů bylo rovněž oznámeno, že společnou komisi Vatikánu a ordinariátů zabývající se přípravou liturgických textů pro bývalé anglikány, nadále povede arcibiskup Augustine Di Noia OP, který donedávna působil jako sekretář Kongregace pro liturgii a svátosti a nyní je místopředsedou Papežské komise Ecclesia Dei.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.