Mezinárodní setkání ?Společně pro Evropu?

8.5.2004 

Mezinárodní setkání pod názvem ?Společně pro Evropu?, které pořádali křesťané různých evropských církví a církevních komunit dnes proběhlo ve sportovní hale Hannse Martina Schleyera v německém Stuttgartu. Cílem setkání bylo přispět k duchovnímu rozměru nové Evropy, sjednocené v rozmanitosti. Kromě zakladatelů a zástupců různých hnutí, komunit a společenství vystoupili se svými projevy například Romano Prodi, předseda Evropské komise a kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu církví. ?Křesťanská víra je přítomností a budoucností Evropy?, napsal ve svém poselství Svatý otec, které účastníkům přečetl mons. Rylko, předseda papežské rady pro laiky. Jan Pavel II. dále uvádí, že ?Svatý stolec vždycky podporoval evropskou integraci a zdůrazňoval, že trvalost tohoto svazku by měla být spojena s křesťanstvím jako hlavním faktorem jeho identity a jednoty?. Zakladatelka hnutí Focolare, Chiara Lubichová, k tomu uvádí:

Chtěla bych připomenout slova Svatého otce, který řekl, že v Madridu snil o zrození Evropy ducha. Máme stejný sen, to je, aby se vedle Evropy politické, Evropy eura, Evropy ekonomické, Evropy geografické, zrodila Evropa ducha a aby tato Evropa měla duši. Jestliže budeme schopní uvést tuto duši do Evropy, i vzájemné soužití mezi státy Unie bude snazší.

Bude také snazší dosáhnout shody o křesťanských kořenech Evropy?

Právě v těchto dnech jsme o tom mluvili. Tato hnutí, kterých je mnoho, přinášejí mnohé ovoce, které například napomáhají jednotě rodině nebo chudým. Toto ovoce znamená, že musí být strom, a kde je strom, musí mít kořeny. My jsme očividným projevem křesťanských kořenů Evropy, aby všichni mohli vidět, jak se věci mají.

V poselství Svatého otce je také zmínka úlohy křesťanských duchovních hnutí, které jsou vedené evangeliem k ?překonání egoistických nacionalismů a aby viděli Evropu jako rodinu národů, bohatou ve své kulturní různosti a historických zkušenostech, a které spojuje stejný cíl? ? uzavřela Chiara Lubichová.

Dát kontinentu duši a pomoci kontinentu aby nežil sám pro sebe a jen v rámci svých hranic, s pozorností zaměřenou ke skutečnosti tolika utrpení v různých koutech planety, k pohromě terorismu a hrůzy války. Je to úsilí, které bylo s velikým nadšením přijato všemi účastníky tohoto velkého setkání. Kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, se s námi rozděl, jak on sám přijal tuto výzvu:

S velikou radostí. Dlouho jsem čekal na toto setkání hnutí a vytvoření ekumenické sítě: toto je velmi důležité pro budoucnost Evropy. Není možné sjednotit Evropu bez sjednocení a jednoty křesťanů a církví. Proto je tato iniciativa tak důležitá.

Čili Evropa k tomu, aby dobře fungovala, má zapotřebí duši?

Ano. Evropa potřebuje duši, nemůže to být jen Evropa ekonomická: toto nenaplní srdce lidí. Máme zapotřebí hodnot, ducha a to může dát jen Duch svatý, řekl pro náš rozhlas kardinál Walter Kasper.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.