Křesťanství ve Velké Británii má do úpadku daleko

30.6.2012 

Ačkoli křesťanství ve Velké Británii prošlo různými nečasy, do úpadku má daleko. Vyplývá to z průzkumu provedeného anglikánským teologem Davidem Goodhewem. Jak spočítal, za posledních 30 let počet křesťanských míst kultu v Anglii a Walesu vzrostl o 5 tisíc. V knize nazvané „Rozvoj církve v Británii“ popsal mimo jiné velký dynamismus přistěhovaleckých komunit a rozvoj evangelikálních hnutí. Ti, kdo tvrdili, že se u nás křesťanství upadá, mají nyní vážný problém – uvedl arcibiskup Vincent Nichols. Katolický primas Anglie a Walesu rovněž poznamenal, že kniha pastora Goodhewa potvrzuje jeho vlastní zkušenosti z vizitací ve farnostech arcidiecéze hlavního města. Na druhou stranu arcibiskup Nichols nijak nevyvrací, že některé komunity skutečně zaznamenaly významný odliv věřících.

O dynamismu křesťanství ve Velké Británii svědčí také nedávný nárůst povolání v katolické církvi. V příštím roce bude vysvěceno 38 novokněží, což je téměř dvakrát víc než v minulém roce. Podstatnější ale je, že nejde o jev ojedinělý, nýbrž o trvalou tendenci. Nejvýrazněji ji dosvědčuje diecéze Southwark u Londýna, která má dnes 26 seminaristů, zatímco v roce 2005 jich měla sotva 10. Situace se změnila, když biskup zahájil zvláštní pastoraci povolání. Začalo se pravidelnými modlitbami růžence a adoracemi před Nejsvětější svátostí na úmysl povolání ve všech farnostech. Kromě toho diecéze začala také aktivně pomáhat mladým v rozeznávání povolání. Pro budoucí seminaristy vznikla zvláštní skupina „Quo Vadis“. Každý rok se také vydávají na zvláštní pouť. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Podobně je tomu s povoláními do ženských řeholí. Za poslední tři roky se počet novicek v Anglii a Walesu zvýšil téměř trojnásobně: z šesti na 17. I v této oblasti lze mluvit o trvale vzestupné tendenci – dodává s. Cathy Jonesová, zodpovědná za centrum pro povolání. Dosvědčuje to také letošní den otevřených dveří. Do klášterů se přišlo podívat 30 mladých žen. Něco podobného jsme tady nezažily už 30 let, říká anglická sestra z řádu Nanebevzetí P. Marie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.