Vatikánská banka pořádala Den otevřených dveří pro žurnalisty

30.6.2012 

Ve čtvrtek 28. června pořádala Vatikánská banka – IOR - den otevřených dveří pro všechny novináře. Generální ředitel IORu, Paolo Cipriani, nejprve objasnil strukturu a činnost této peněžní instituce a zodpověděl otázky žurnalistů. Není přesné, řekl v úvodu Cipriani, hovořit o vatikánské bance, protože Institut pro náboženská díla (IOR) je peněžní instituce, jejímž smyslem není vytvářet zisk, neinvestuje do spekulativního sektoru a jiné banky si u ní nemohou otevřít účet.

IOR má 112 zaměstnanců a několik právních poradců, dále 33 tisíc otevřených účtů a majetek 6 miliard euro. Institut má vztahy se 150 zeměmi a mimo Vatikán nemá žádnou filiálku. 77% uživatelů je v Evropě a 60% peněžního objemu je spravováno v euro. Klienti jsou přijímáni na základě přísných kritérií: jsou to vatikánské odbory, nunciatury, řeholní řády, farnosti a diecéze, velvyslanectví při Svatém stolci, ale také kněží i laici zaměstnaní ve Vatikánu. Vatikánská banka nemá kódované, ani anonymní účty a nemá otevřeny účty v žádných bankách či zemích daňových rájů. Existuje také nevelká zlatá rezerva uložená ve Federal Reserve v New Yorku, sdělil ředitel Cipriani. Dodal také, že investice nepřesahují 5% celkového majetku a nemají za účel vytvářet zisk.

Zvláštní úřad Dozoru finančních operací (Autorita di informazione finanziaria), který začal fungovat 1. dubna loňského roku poskytuje všem zahraničním subjektům potřebná vysvětlení o finančních operacích, včetně těch, které proběhly před jeho vznikem, tedy před 1.dubnem 2011, kdy Vatikán zavedl mezinárodní pravidla proti recyklaci, která přijal Svatý stolec na základě dohody s EU roku 2009 (17.prosince).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.