Biskup Huonder nechce zamlčovat lidem církevní věrouku, aby dále platili církevní daň

25.6.2012 

Za posledních pět let vystoupilo ve švýcarské diecézi Chur z katolické církve znatelně více věřících než v ostatních částech Švýcarska, a to o více než polovinu (o 51%). Tento údaj minulý týden uvedl curyšský výzkumný ústav GFS ( Schweizerische Gesellschaft für praktische Sozialforschung – Forschungsinstit). Vyvodil jej z analýzy tisícovky telefonických dotazníků a tvrdí, že fenomén častých výstupů v biskupství Chur je zcela jistě specifickým problémem tamní diecéze. Mluvčí biskupství Giuseppe Gracia však popírá, že by odchody církve souvisely s postavou diecézního pastýře, biskupa Vituse Huondera, kterého média trvale hodnotí jako “vysoce konzervativního”. Tiskový mluvčí churské diecéze pro Vatikánský rozhlas podotýká, že sociologická šetření je nutno nahlížet v širším kontextu:

Studie zdůrazňuje především tento aspekt – příčina odchodů z katolické církve se nachází v církvi samé. Ve zpravodajství se bohužel sotva kdy dovídáme, že švýcarské reformované církve jsou odchody postiženy stejně jako církev katolická. Příčiny jsou tedy nadkonfesní a nelze je motivovat lokálně a izolovaně. Každý výstup z církevního společenství samozřejmě bolí, protože člověk se tím distancuje od vlastní církve. Na druhé straně ovšem vždy platí, že rozhodnutí lidského svědomí je nutno brát vážně.”

Možnou příčinou odchodů z církve může být švýcarský systém církevních daní, upřesňuje tiskový mluvčí churské diecéze. Jaký postoj k odchodů věřících zaujímá biskup Mons. Vitus Huonder?

Pan biskup chce lidem pomoci, aby se rozhodovali vědomě a na základě dobré informovanosti. Vyžaduje to srozumitelnost v otázkách římsko-katolické církevní nauky. Lidé musí vědět, v čem spočívá a zda se s ní mohou identifikovat. Biskup Huonder není ochoten lidem zamlčovat nepohodlná církevní stanoviska pouze proto, aby dále platili církevní daně...

Churský biskup pohlíží na současný vývoj podobně jako Svatý otec: od dřívější lidové církve směřujeme k vědomému rozhodnutí se pro křesťanství. A to je nutné upevnit.

Obdobně jako Benedikt XVI. ve své knize “Světlo světa” usiluje churský biskup o zřetelný katolický profil a o pastorační péči orientovanou na tradici víry. Mnohé aspekty katolické víry upadly zcela do zapomnění a je zde tedy zapotřebí větší dávky komunikace a transparence. Předložená sociologická studie uvádí jako rozhodující pro výstup z katolické církve otázku celibátu, kněžského svěcení žen, katolické hierarchie či katolickou sexuální morálku. To vše reformované církve nemají a přesto z nich lidé vystupují možná ještě více než z katolické. Příčiny odchodů je tedy nutno hledat někde jinde. To je, myslím, rozhodující bod, o kterém se statistický průzkum vůbec nezmiňuje,

uvádí pro Vatikánský rozhlas tiskový mluvčí švýcarské diecéze, která je podle nově publikované sociologické studie postižena největším počtem výstupů z církve.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.