Kard. Scherer: úspěchem je významné zastoupení mezinárodní komunity

23.6.2012 

Za promarněnou příležitost označují skupiny enviromentalistů a nevládní organizace v dopise adresovaném Spojeným národům summit Rio+20, který včera skončil v brazilské Rio de Janeiru za přítomností reprezentatů 190 států. V posledním dni konference vystoupil s projevem také vatikánský reprezentant, kardinál Odilo Scherer. Pro Vatikánský rozhlas uvedl:

Konference Rio+20 přináší jistě také pozitivní výsledky, ačkoli důvody ke kritice a politování na různých stranách nechybí. Mnozí očekávali větší jednoznačnost a rozhodnost v závěrečné deklaraci, o níž se intenzívně jednalo po celých osm měsíců a na niž se také zaměřily poslední dny v Riu. Přestože se tedy nedospělo k některým očekávaným rozhodnutím – jako stanovení kvóty, jakou by se bohaté země měly podílet na financování udržitelné ekonomie, nebo ke konkrétním údajům o omezeních v užívání nafty a uhlí jako nejvíce znečišťujících zdrojů energie – osobně považuji výsledek za poměrně pozitivní, už proto, že k formulaci společného dokumentu vůbec došlo. Hrozilo totiž, že k ničemu podobnému nedojde.
Nakonec jsou v dokumentu určité body, které znamenají jistý pokrok a je třeba je ocenit, jako např. tvrzení, že člověk stojí v centru hospodářství, nebo definice udržitelného hospodářství. Klíčové body jsou tři: ekonomický rozvoj jako takový, sociální rozvoj, který staví lidskou bytost do centra problému, a požadavek, aby udržitelná ekonomie byla také ekologicky udržitelnou, tedy aby vždy brala v úvahu ekosystém. Myslím, že nejvýznamnějším výsledkem této konference je přítomnost zhruba 190 státních reprezentantů, šlo tedy o významné zastoupení mezinárodní komunity.

- řekl ke včera zakončené konferenci v Riu de Janeiru reprezentant Svatého stolce, arcibiskup brazilského Saõ Paolo, kard. Odilo Scherer.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.