Mezinárodní ekumenický kongres

7.5.2004 

175 delegátů evropských křesťanských hnutí a komunit se sjelo do Stuttgartu na Mezinárodní ekumenický kongres. Dvoudenního setkání se účastní katolíci, pravoslavní, evangelíci a anglikáni. Uvažují nad tím, jak křesťanská hnutí mohou přispět k vytváření Evropy, která nebude jen politickým a hospodářským společenstvím, ale především Evropou ducha.

Křesťanská přítomnost ve světě politiky a ekonomie, ohrožení stojící před rodinou, obrana života, angažovanost za mír ? to byly některé ze včerejších témat. Dnešní den byl věnován konkrétním možnostem duchovní obnovy kontinentu. Zakladatelka hnutí Fokoláre, Chiaira Lubichová zdůraznila roli křesťanských společenství v objevování pravých kořenů sjednocené Evropy:

?Taková hnutí mohou přinést nejrůznější plody. Mohou přispět k obnově rodiny, k sblížení mezi generacemi, mohou pomáhat lidem poznamenaným novými formami bídy a přinést svůj vklad v úsilí o mír. Plody ukazují na existenci ?stromu?. Živý strom musí mít své kořeny. My jsme nejlepším dokladem existence křesťanských kořenů Evropy.? - říká Chiara Lubichová.

Zítra setkání vyvrcholí akcí s heslem "Společně pro Evropu". Vedle zakladatelů a zátupců křesťanských hnutí, komunit a společenství, na ní vystoupí předseda Evropské komise, Romano Prodi, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper a další.

Česká republika bude na setkání ve Stuttgartu zastoupena 62 účastníky. Z církevních představitelů se zúčastní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, plzeňský biskup František Radkovský (Římskokatolická církev), Mgr. Pavel Černý (předseda Rady Církve bratrské, místopředseda Ekumenické rady církví) a Rev. Jaroslav Kratka (Slezská církev evangelická a.v.). Mezi účastníky budou členové pěti hnutí a komunit (Cursillo, Fokoláre, Hnutí za lepší svět, Komunita Sant?Egidio a Schönstattské hnutí).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.