Nuncius z Damašku: Sýrie potřebuje okamžitou intervenci mezinárodního společenství

22.6.2012 

Sýrie pozvolna sestupuje do propasti. Bez účinné pomoci mezinárodního společenství se brzy ocitne v pekle. Takto dramaticky vidí vývoj situace v Sýrii tamní apoštolský nuncius. Arcibiskup Mario Zenari o tom mluvil na Vatikánském setkání Děl na pomoc východním církvím (ROACO).

Sýrie v těchto týdnech skutečně krvácí, v posledních dnech teče krev ze všech stran. Země se začala propadat do pekel. Mohu snad říci, že jistá naděje zůstává, nejsme ještě na dně propasti. Vidím ale, že sestup do pekel už začal. Jsem přesvědčen, že mezinárodní společenství nesmí váhat ani chvíli, za každou cenu musí tenhle proces zadržet. Se vší naléhavostí opakuji, že v této chvíli tato země potřebuje podporu mezinárodního společenství. Obávám se, že Sýrie sama není s to sestup do propasti zabrzdit,“říká vatikánský diplomat rezidující v Damašku.

Apoštolský nuncius v Sýrii zdůrazňuje zejména dramatickou situaci dětí. Přesto – jak ubezpečil – nechybí ani altruismus a solidarita mezi křesťany a muslimy, kteří si navzájem pomáhají a snaží se nepodlehnout šířící se vlně násilí.
Jednou z hlavním priorit je nyní evakuace hladovějících civilistů z města Homs. Souhlas k ní už daly obě strany konfliktu a Červený kříž se připravuje na provedení akce. Pracuje se také na dalších humanitárních programech pro trpící ženy, děti a lidi v pokročilém věku. Do pomoci se aktivně zapojuje rovněž Caritas Syria.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.