Benedikt XVI. k soukromým zemědělcům: Proti krizi solidaritou

22.6.2012 

Benedikt XVI. dnes přijal na stovku účastníků plenárního zasedání italské Národní konfederace soukromých zemědělců (Coldiretti). Při audienci ve Vatikánském paláci papež mluvil o obtížích a výzvách, které před drobné zemědělce staví hospodářská krize.
Krize významně zasáhla zemědělství. Země ztrácí hodnotu a soukromým zemědělcům v posledních letech prudce klesly příjmy. Například cena za výrobu oleje poklesla o 32% a za ovoce o 8%. Benedikt XVI. proto vybídl změdělce na prvním místě k solidaritě a vzájemné pomoci:

Vzhledem k tomu, že v jádru současných ekonomických obtížích leží morální krize, přičiňte se, aby etické nároky byly zachovány a udržely si přednost před všemi dalšími.

Nutné je totiž zasáhnout u samého kořene krize, zasadit se o znovuobjevení duchovních hodnot, z nichž poté vyplynou konkrétní ideje, projekty a činy, pokračoval papež.

Je třeba, aby rodina, školy, odbory a všechny další politické, kulturní a občanské instituce spolupracovaly a postupovaly svorně, navzájem se stimulovaly a podporovaly zejména pokud jde o otázku mladých. Mladí lidé se svými očekáváními a nadějemi chtějí stavět svoji budoucnost a očekávají od dospělých dobrý příklad a seriózní nabídky. Nesmíme zklamat jejich očekávání.

- řekl Benedikt XVI. v promluvě k vedoucím představitelům italského sdružení soukromých zemědělců a vyzval je k další zodpovědné práci, která bude mít vždy na zřeteli na prvním místě obecné dobro, důstojnost člověka, čestnost a transparenci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.