Apel Svatého otce na dostupnost a bezplatnost léčby AIDS

22.6.2012 

Je třeba se ještě více zasadit o nemocné virem HIV a zabránit šíření infekce z matky na dítě, zdůraznil kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone při zahájení mezinárodní konference o problematice AIDS v římském vědeckém institutu San Gallicano. Sympozium pořádá komunita Sant´Egidio, která již deset let uskutečňuje v jedenácti afrických zemích projekt DREAM (Drug Resources Enhancement against Aids and Malnutrition). Cílem tohoto programu je snížit úmrtnost matek a dětí, infikovaných virem HIV. Projekt dosáhl již milionu afrických pacientů a narodilo se díky němu nejméně patnáct tisíc zdravých dětí z HIV pozitivních těhotenství.

Pro církev je zdraví důležitá hodnota, vysvětlil kard. Bertone. Následujeme příkladu Krista, který hlásal Slovo, uzdravoval nemocné a vyslal své učedníky, aby “vyháněli a uzdravovali každou nemoc a chorobu” ( Mt 10,1), zdůraznil nejbližší spolupracovník Benedikta XVI. Poukázal pak na skutečnost, že zhruba 30% zdravotnických zařízení pro nemocné s virem HIV je katolických. Zejména v Africe přináší církev nemocným především ve venkovských oblastech formační a prevenční programy, léčbu, ale také velice důležitý pastorační doprovod. Neboť, vyzdihl kard. Bertone, základem boje s pandemií AIDS musí být láska – jediná síla, která je schopna skutečně změnit svět, jak připomněl Benedikt XVI. při nedávném Světovém setkání rodin v Miláně.

Katolická církev vždy prosazovala přístupnost anti-Hiv terapií pro všechny infikované bez rozdílu. Kvalitní lékařskou péči a dostupnost terapie s co nejnižší ekonomickou zátěží požaduje Svatý otec ve své apoštolské exhortaci Africae Munus, zveřejněné vloni během cesty do Beninu. Kard. Bertone se proto v závěru své zahajovací promluvy na římském sympoziu ( jehož účastníky jsou také ministři zdravotnictví afrických a evropských zemí, zástupci Světové zdravotnické organizace, vědci a světoví političtí představitelé, včetně první dámy Guinejské republiky paní Djené Condé) obrátil na mezinárodní společenství s následující výzvou:

Chtěl bych – za přítomnosti mnoha ministrů a zodpovědných zdravotnických pracovníků – apelovat na mezinárodní společenství, státy a dárce, aby nemocným AIDS poskytli bezplatnou a účinnou a všeobecně přístupnou léčbu. Začněme u matek a jejich dětí! Jménem Svatého otce hovořím za mnohé trpící a nemocné, kterým hlas chybí. Neztrácejme čas a investujme vše potřebné zdroje!

řekl kard. Bertone a dodal: Jak dokazuje projekt Dream, všeobecný přístup k antiretrovirální terapii je realizovatelný, vědecky ověřený a ekonomicky uskutečnitelný.

Na stránkách komunity Sant´Egidio organizátoři programu uvádějí celoroční náklady na léčbu jednoho pacienta částkou 600 euro. Narození zdravého dítěte séropozitivní matce stojí 500 euro. Rozměry infekce AIDS jsou však dramatické – na celém světě žije až 33 milionů nemocných, 23 milionů v Africe.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.