Byl prezentován Rok víry

21.6.2012 

Dnes byl ve vatikánském tiskovém středisku prezentován Rok víry vyhlášený Benediktem XVI. na období od 11. října 2012 do 24. listopadu 2013. Rok víry má prostřednictvím hutného kalendáře významných událostí povzbudit víru věřících, kteří v každodenních námahách nepřestávají svěřovat svůj život Pánu, - řekl arcibiskup Rino Fisichella, předseda Papežské rady pro novou evangelizaci při dnešní prezentaci.

„Jedině skrze víru roste víra“ (Porta fidei, 7) poznamenává Svatý otec v apoštolském listě Porta fidei vyhlašujícím Rok víry v souvislosti s 50. výročím zahájení Druhého vatikánského koncilu a 20. výročí Katechismu katolické církve. Předseda zmíněné papežské rady poukázal na historické pozadí této iniciativy Benedikta XVI.:

Rok víry byl naposledy vyhlášen v roce 1968 a jeho smyslem bylo připomenout výročí mučednictví apoštola Petra. Nezapomínejme že se psal rok, který představuje v myslích mnoha lidí dodnes zvláštní dějinné období. Papež Pavel VI. chtěl tehdejší Rok víry zakončit slavnostním vyznáním víry, které sám napsal a je známo pod názvem Krédo Božího lidu. Kromě významných jubileí jako je půlstoletí od zahájení koncilu a dvacet let od vydání Katechismu však byla přijata myšlenka dát zvláštní prostor reflexi víry v kontextu všeobecné krize a není třeba skrývat, že existuje určitá krize víry.

V aktuálním historickém kontextu, který je charakterizovaném sekularismem - vysvětlil dále arcibiskup Fisichella – existuje tendence „žít ve světě jakoby by Bůh neexistoval“. Křesťanské společenství nabízí Rok víry těm, kteří zakoušejí stesk po Bohu a touhu setkat se s Ním. První událostí Roku víry bude v neděli 21. října t.r. kanonizace 6 mučedníků a svědků víry. Potom proběhne celá řada další iniciativ, mezi nimiž je třeba zmínit zvláště Světové setkání mládeže v Rio de Janeiro v červenci příštího roku. Arcibiskup Fisichella také oznámil, že Kongregace pro bohoslužbu a svátosti schválila u příležitosti blížícího se Roku víry zvláštní mešní formulář nazvaný „Za novou evangelizaci“. Poukázal také na význam lidové zbožnosti:

Lidová zbožnost je velmi důležitým výrazem života víry, kterou zvláštním způsobem zviditelňuje na poutních místech. Tyto svatyně jsou privilegovanými místy víry a nové evangelizace. Miliony a miliony lidí totiž každoročně přicházejí na různá poutní místa.

Předseda Papežské rady pro novou evangelizaci představil také logo Roku víry a novou internetovou stránku www.annusfidei.va Kromě její již fungující anglické a italské verze objeví se vbrzku také verze španělská, francouzská, německá a polská.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.