Biskup Kapellari vyzval ke zdravému katolickému sebevědomí

19.6.2012 

Ačkoliv se v církvi vždy chybovalo a chybovat bude, křesťané nemají žádný důvod k tomu, aby se skrývali, řekl o uplynulém víkendu při mši sv. na zakončení akademického roku biskup druhého největšího rakouského města Mons. Egon Kapellari. Katolická církev obohacuje občanskou společnost značnou, často nedoceněnou měrou. Proto i dnes má pozitivní, nearogantní a specificky katolické sebevědomí právo na existenci, zdůraznil štýrskohradecký biskup. Studující a akademický svět může k jeho utváření přispět tím, že se bude snažit pozvednou své znalosti o víře na úroveň svých odborných znalostí. Věcné a kompetentní vystupování při veřejném diskursu ve věcech křesťanství a církve je však věrohodné pouze tehdy, stojí-li za ním hodnověrný křesťanský život.

Biskup Kapellari uvedl více než sto let staré svědectví francouzského filosofa Maurice Blondela, který se v atmosféře “militantního laicismu” přiznal na pařížské univerzitě k tomu, že je přesvědčený katolík. Proticírkevně naladěný profesor se podivoval, jak může být tak velice inteligentně vypadající mladík v oné době ještě katolíkem. Mladý Blondel sebevědomě reagoval: Nepřikládám váhu tomu, abych inteligentně vypadal, ale abych skutečně inteligentní byl.

Biskup Štýrského Hradce na základě této epizody vyzval i dnešní křesťany, aby byli v univerzitním prostředí rozpoznatelní. Nepotřebujete k tomu hrdinství, ani svatost, zdůraznil Mons. Kapellari. Nepřipojujte se k “velepísni nespokojených”, kteří poukazují na katolická negativa, nýbrž upozorněte na mnohé klady v celku katolického společenství, uzavřel štýrskohradecký biskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.