Zveřejněn pracovní dokument podzimní synody o nové evangelizaci

19.6.2012 

Ode dneška je známo, čím se budou zabývat účastníci podzimního biskupského synodu o nové evangelizaci. V tiskovém středisku Svatého stolce bylo totiž dnes prezentováno Instrumentum laboris, tedy dokument, který je podkladem k synodální diskusi. Tento pracovní text upřesňuje samotný pojem nové evangelizace. V odstavci č. 86 čteme, že se týká především Západního světa, který odpadnul od víry. Nová evangelizace se nesmí omezit na pouhou aktualizaci pastoračních metod, ale žádá si pronikavého pochopení příčin situace, v níž se ocitl křesťanský Západ. Má vrátit starodávným místním církvím novost víry a pomoci západním lidem, aby opustili „vnitřní poušť“ a odvážili se otázky po Bohu – čteme ve vatikánském dokumentu.
Instrumentum laboris však podotýká, že toto zeměpisné naznačení problému nemá být chápáno exkluzivně, nýbrž exemplárně. Západ je podán jako příklad a nikoli jako jediný cíl veškeré nové evangelizace. Tu totiž dnes potřebuje celá církev, jak řekl na dnešní prezentaci arcibiskup Nikola Eterovič, generální sekretář biskupského synodu:

Církev jako celek otevřený Duchu svatému musí oživit svoji dosavadní pastorační službu. Nová evangelizace je určena především lidem, kteří jsou pokřtění, ale zůstali vzdáleni od společenství víry. Právě jim je třeba dát možnost objevit aktuálnost a smysluplnost evangelia. Nový dynamismus potřebují vzdálené misijní kraje, ale také Západní země, neboť i mezi námi žijí mnozí nekřesťané. Všichni mají právo poznat Ježíše Krista a Jeho spásonosné slovo, a my máme povinnost je s Ním seznamovat a ukazovat jim, že křesťanská víra mění náš život, dává naději a radost, o kterou se chceme dělit s druhými.
Instrumentum laboris je velmi obsáhlý dokument, který je výsledkem konzultací v rámci celé církve. Synteticky formuluje názory, postřehy a návrhy, které do Vatikánu poslali různé místní církve, řehole, hnutí i jednotliví věřící. V tomto smyslu je tento text jakousi zprávou o stavu současné církve. Hovoří se v něm o tom, co oslabuje misijní dynamismus nebo způsobuje dezorientaci mezi věřícími a vede k odpadu od víry; zaobírá se měnícím se kulturním a sociálním kontextem. V jednotlivých kapitolách je představen aktuální stav pastorace, upozorňuje na potřebu nových metod evangelizace, ale také na návrat k těm starším, někdy ukvapeně odloženým, jako jsou například lidové misie.

Říká arcibiskup Nikola Eterovič, generální sekretář biskupského synodu v souvislosti s jeho blížícím se zasedáním, které bude věnováno nové evangelizaci a proběhne v Římě ve dnech 7. – 28. října t.r.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.