Blahoslavená Cecilia Eusepi

18.6.2012 

V městečku Nepi severně od Říma včera proběhla beatifikace Cecilie Eusepi, servitské terciářky, která zemřela v roce 1928 - v pouhých osmnácti letech. Slavnostní liturgii celebroval prefekt Kongregace pro svatořečení, kard. Angelo Amato.

Cecilia Eusepi se narodila v hluboce nábožensky zakotvené rolnické rodině. Od útlého věku pomýšlela na řeholní život. Už ve dvanácti letech se stala terciářkou a jako třináctiletá vstoupila do kongregace spojené s řádem servitů. Po třech letech se musela kvůli nemoci vrátit do rodného domu. Tehdy se zapsala do Katolické akce pro mladé ženy. Fascinovaly ji osobnosti světců, kteří zemřeli mladí, jako pasionista Gabriel od Matky Boží Bolestné a karmelitka Terezie od Dítěte Ježíše. Sama odešla na věčnost v den liturgické památky sv. Terezičky Ježíšovy, 1. října 1928, v necelých osmnácti letech.
Jaké je poselství nové italské blahoslavené? Odpovídá kard. Angelo Amato:

Cecilia byla věrná slovům Ježíše, který říká, „Kdo chceš za mnou přijít, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mě“ (Mt 16, 24). Byla až do smrti věrná slibu, kterým se zavázala v den svého prvního svatého přijímání: „Ježíši, bude Tvojí, navždy Tvojí. To ti slibuji“. Zanechala po sobě poselství srdnatosti a naděje. Ukazuje, že mladí lidé jsou schopni kráčet odvážně křížovou cestou, doprovázet na ní Ježíše, aby spolu s Ním vstali z mrtvých a jasu slávy. Bl. Cecilia Eusepi vybízí také své vrstevníky, aby vkládali naději do Pána, obraceli oči k nebi, otevírali mysl a srdce k horizontům věčného života a ráje. Nezáleží na počtu let života, ale na síle lásky,
poznamenal prefekt Kongregace pro svatořečení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.