O.Lombardi: Bylo vyslechnuto 23 osob, mezi podezřelými žádný kardinál

18.6.2012 

O postupu vyšetřování v kauze zcizené interní korespondence Svatého stolce (Vatileaks) informoval dnes ředitel vatikánského tiskového střediska na pravidelném setkání s novináři. O. Lombardi mimo jiné řekl, že doposud bylo vatikánským vyšetřujícím soudcem vyslechnuto 23 osob a dementoval tvrzení, které se objevilo v médiích, že z vyšetřování vedeného zvláštní tříčlennou kardinálskou komisí (Herranz, Tomko, De Giorgi), s níž se v sobotu setkal Svatý otec, vyplynula jména kompliců a zadavatelů zmíněné krádeže. Vatikánské orgány činné v trestním řízení uskuteční v průměru 4-5 výslechů za týden. Jediným podezřelým zůstává bývalý majordomus Paolo Gabriele, který je stále v cele předběžného zadržení. Vatikánský tiskový mluvčí sdělil s odkazem na interview, které dnes poskytl italskému časopisu Famiglia Christiana státní sekretář Svatého stolce, kardinál Bertone, že žádný kardinál není podezřelý z účasti na vyšetřovaném deliktu.

V rozhovoru s kardinálem Bertonem považuji za důležitou zmínku o potřebě hlouběji promyslet vztah mezi svobodou tisku, svobodou slova a právem na soukromí. Zdá se totiž, že někdy dochází mezi těmito právy ke konfliktu.

O. Lombardi dále zmínil záležitost vatikánské banky (IOR) a zprávu Moneyval týkající se finanční transparentnosti Vatikánu, o které se jedná s příslušnými mezinárodními institucemi. Právě Moneyval totiž žádal, aby zpráva nebyla publikována dříve než bude schválena na plenárním zasedání této instituce. Publikace některých částí této zprávy v tisku proto není v souladu s přáním této mezinárodní instituce samotné.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.