13 tisíc lidí na eucharistickém procesí v Dublinu

16.6.2012 

50. mezinárodní eucharistický kongres se chýlí ke konci. K jeho zítřejšímu finále bude patřit také videoposelství Benedikta XVI., které zazní v neděli odpoledne během mše svaté „Statio Orbis“, které bude předsedat papežská legát, kardinál Marc Ouellet. Jak uvádí naše korespondentka z Dublinu, Emer McCarthy, příliv poutníků neustále vzrůstá, snad i díky víkendu a zlepšení počasí po deštivém týdnu. Jedním ze silných okamžiků kongresu bylo středeční eucharistické procesí ulicemi Dublinu. Podle organizátorů se jej zúčastnilo více než 13 tisíc věřících. Hovoří o. Kevin Doran, generální ředitel výboru pro organizaci Kongresu:

Jsem zvyklý na procesí se Sanktissimem v Římě, na via Merulana. V Dublinu se ale nic podobného dlouhá léta neudálo. Přes 13 tisíc lidí následovalo Nejsvětější svátost v atmosféře modlitby a radosti ze vzájemného společenství. Průvod byl rovněž znamením multikulturality irské církve. Účastnili se jej následovníci syrsko-malabarského ritu, byli vidět Vietnamci, Nigérijci, Poláci, Slovinci a mnozí další poutníci ze zahraničí. Potkal jsem dokonce věřící z Turkmenistánu.

V minulých dnech se také projevil veliký hlad Irů po katechezi. Zaskočilo vás to?

Ano, protože když se o něco pokoušíme ve farnostech, přijde šest, sedm lidí. Tady je to úplně jinak. Je tu velké množství přednášejících a přesto jsou fronty přede dveřmi, opravdu nás to překvapilo. Také dublinský arcibiskup na to reagoval s tím, že by sem s chutí přišel přednášet i zítra.
- řekl pro Vatikánský rozhlas P. Kevin Doran, generální sekretář organizačního výboru eucharistického kongresu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.