Split slaví 1700 let založení diecéze

6.5.2004 

Rozhovor s arcibiskupem Barisičem

V Chorvatském Splitu probíhají dnes a zítra oslavy 1700 let mučednické smrti svatého biskupa Domnia, patrona arcidiecéze Split-Makarska, zabitého za Diokleciánova pronásledování roku 304. Slavnostním obřadům předsedá kardinál Jan Pieter Schotte, emeritní generální sekretář biskupského synodu a zvláštní legát Svatého otce. Na svatého Domnia, zakladatele jedné z nejstarších diecézí světa, jsme se zeptali jeho současného nástupce, arcibiskupa Marina Barisiče.

Sv. Domnio přišel patrně z východu, z Antiochie, kde se asi také narodil. Byl biskupem komunity ve městě Salona, ve velmi nepříjemné době, za Diokleciána. Stal se svědkem lidských a křesťanských hodnot a položil za ně život. Dnes chceme znovu objevit jeho poselství. Nejde ani tak o velikost tohoto výročí - 17 století ? ale chceme znovu objevit zdroj a základy, na kterých založil svůj život, onu energii, kterou čerpal z Radostné zprávy, která se v něm stala solí a světlem.

Evropa se dnes rozšiřuje a také Chorvatsko se chce připojit k Evropské Unii. Jak svědčit o víře v dnešní Evropě a co může Chorvatsko vnést do Evropské unie?

Silou Evropy není velikost území, ani množství populace, ani její ekonomická síla. To je zřejmé. Evropa povstala z jiných zdrojů, z křesťanství. Myslím, že když slavíme tyto velké mučedníky, kteří ovlivnili celá budoucí staletí, historii národů, které Evropu tvoří, je třeba znovu objevovat tuto sílu, ze které jsme povstali a z níž vznikla samotné Evropa a civilizace. Je to trvalé poselství, platné také pro Chorvatsko, které je křesťanskou zemí, s velkou a hlubokou křesťanskou tradicí. Co můžeme dát Evropě my? Můžeme přinést tuto kulturu, křesťanské hodnoty, svědectví, odpovědnost, úsilí a křesťanské odpuštění, lásku a solidaritu. To všechno chceme znovu objevovat a nechávat se tím inspirovat.

Split je jednou z nejstarších diecézí na světě. Jaký byl a je jeho přínos univerzální církvi?

Split je velmi zajímavé město, založené Diokleciánem. Vzniklo přímo v jeho paláci ? a Svatý Domnio, mu dodal duši a ducha. Během své další historie byl Split místem setkání kultur, civilizací a různých národů, které hledaly způsoby soužití a čerpaly z našich kořenů. To je myslím důležité poselství pro dnešní svět: není dobré zavírat se sami v sobě, je třeba být otevření, zachovat vlastní identitu a respektovat ty druhé. Je třeba rozumět, že ?ti druzí? jsou naši bratři a sestry. Ze Splitu bych rád ? u příležitosti tohoto velkého jubilea ? chtěl vyslat právě toto poselství.

Připravil Giovanni Peduto

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.