Konference ženských řeholí USA uvádí věřící do omylu ohledně toho, co je katolické

14.6.2012 

Stále ještě doufám, že se reforma amerických řeholnic může podařit. Velmi se za to modlím, řekl kard. William Levada po setkání s představitelkami Konference ženských řeholních společenství ze Spojených států (LCWR). Podotkl nicméně, že o upřímném, srdečném a otevřeném dialogu ještě mluvit nelze. Hrozí nám spíše, že to bude „dialog hluchých“ – uvedl prefekt Kongregace pro nauku víry pro National Catholic Reporter 12.června.

Jak připomněl, rozhovory se sestrami trvají už čtyři roky a zdá se, že řeholnice nejeví zájem o to, co říká Svatý stolec. Tak například na své nejbližší plenární zasedání pozvaly Barbaru Marx Hubbardovou, která platí za čelní propagátorku New Age ve Spojených státech, uvedl kard. Levada. Prefekt Kongregace pro nauku víry konstatoval, že katolická církev je velkým společenstvím. Nespěchá s vylučováním těch, kdo se s ní v něčem neshodnou. Problém americké Konference ženských řeholních společenství však spočívá v tom, že uvádí lidi do omylu ohledně toho, co je katolické a co nikoliv. Jako organizace reprezentující Církev se dopouští věcí, které nejsou slučitelné s katolickou vírou – poznamenal kardinál Levada.

Odmítl zároveň stížnosti, s nimiž americké řeholnice přijely do Vatikánu, podle nichž napomenutí ze strany Svatého stolce jsou neopodstatněná. Prefekt vatikánské kongregace k tomu poznamenal, že stačí projít internetové strany konference, přečíst si, čím se sestry zabývají na svých setkání nebo co publikují. Žádná tajná udání nejsou potřeba.
Šéf vatikánského úřadu pro věrouku se vyjádřil také k pohrůžce sester, že zpřetrhají kanonické vazby s katolickou církví. Jak řekl, Svatý stolec jim v tom nemůže zabránit, ale zcela jistě je v tom nebude podporovat. Pokud se reforma nepodaří, může Vatikán sám odejmout americkým řeholnicím své uznání a založit alternativní konference, která nahradí dosavadní, upozornil kardinál William Levada.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.