Kongregace pro nauku víry jednala s vedením konference ženských řeholních řádů USA

12.6.2012 

Představení Kongregace pro nauku víry se dnes setkali s předsedkyní a generální ředitelkou Vedoucí konference ženských řeholních řádů v USA (Leadership Conference of Women Religous, LCWR). Na setkání byl přítomen také arcibiskup Seattlu, Mons. Peter J. Sartain, kterého Svatý stolec ustavil zvláštním vatikánským delegátem zmíněné konference. Po dobu 5 let má dohlížet na její činnost, která se trvale dostává do rozporu s věroučnými postoji katolické církve.

Jak sdělil ředitel Tiskového střediska Svatého stolce O. Federico Lombardi, setkání se stalo příležitostí k prodiskutování hlavních témat a obav, které vzbudila nedávno ukončená dvouletá apoštolská vizitace v severoamerických řeholních komunitách.

Podle Kodexu kanonického práva zůstávají konference vyšších řeholních představených pod nejvyšším řízením Apoštolského stolce. Jejich úkolem je navodit spolupráci mezi jednotlivými členskými řeholními instituty, avšak zároveň náležitou koordinaci a spolupráci s biskupskými konferencemi i jednotlivými biskupy (viz CIC, kán.708-709). Cílem věroučného posouzení, uvádí se dále v prohlášení tiskového střediska, je doprovázet nejpočetnější konferenci ženských řeholních řádů USA (LCWR) v tomto důležitém poslání. Kongregace pro nauku víry chce svou žádostí o reformu dotyčné konference rovněž podpořit církevní jednotu, založenou na víře v Ježíše Krista a v učení církve, předávané po staletí církevní autoritou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.