Věrnost církvi a Svatému stolci není slepou loajalitou

11.6.2012 

Boží věrnost je klíčem a pramenem naší věrnosti, řekl Benedikt XVI. při audienci členů Papežské církevní akademie. V promluvě adresované budoucím církevním diplomatům se papež zaměřil právě na tuto ctnost, věrnost, kerá – jak řekl - dobře vystihuje vztah mezi papežem a jeho spolupracovníky stejně jako vztah římské kurie a papežských zastupitelství.

„V biblickém kontextu je věrnost především božím atributem. Bůh se dává poznat jako ten, jenž je vždy věrný smlouvě, kterou uzavřel se svým lidem navzdory jeho nevěrnostem. Boží věrnost je zárukou naplnění jeho plánu lásky. Proto je Bůh také důvěryhodný a pravdomluvný. Právě toto božské jednání vytváří možnost věrnosti pro člověka. Ctnost věrnosti je tedy na straně člověka hluboce spojena s nadpřirozeným darem víry a stává se výrazem pevnosti toho, kdo založil svůj život v Bohu.“

Právě ve víře nacházíme jedinou garanci naší stálosti – pokračoval Svatý otec – a jedině vycházíme-li z ní, můžeme být skutečně věrní – především Bohu a potažmo také jeho rodině, Církvi v historickém okamžiku, do něhož nás Pán povolal. Benedikt XVI. připomněl zvláštní charakter služby papežského diplomata, která je na jedné straně spojena s velkou odpovědností, a na druhé straně je zvláštním darem, povoláním učit se témuž smýšlení. Úkolem papežského reprezentanta je také rozvíjet houbokou úctu a přátelství k místním církvím a společenstvím, do nichž je vyslán, seznamovat se s jejich kulturou, podílet se na radostech i strastech každodenního života, a upevňovat je ve víře, jak je to posláním Kristova náměstka., pokračoval Benedikt XVI.

„Drazí přátelé, v míře, v níž budete věrní, budete také důvěryhodní. Víme přece, že věrnost, o níž jde Církvi a Svatému stolci, není „slepou“ loajalitou, neboť je osvícena vírou v Toho, který řekl „Ty jsi Petr, to je skála, a na té skále vybuduji svou církev.“

řekl Benedikt XVI. v promluvě k budoucím církevním diplomatům. Zároveň poděkoval za pomoc mnoha spolupracovníků z římské kurie a papežských zastupitelství a za podporu v modlitbě „od bezpočtu bratří a sester z celého světa“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.