Otec Lombardi: bývalý majordomus není obětní beránek

11.6.2012 

Bývalý majordomus Benedikta XVI. Paolo Gabriele není obětní beránek, vysvětlil na dnešním brífinku ředitel Tiskového střediska Svatého stolce O. Federico Lombardi. Blízký spolupracovník Svatého otce je ve vazbě poprávu. Existuje jeden konkrétní prvek, který svědčí o případné odpovědnosti vyšetřovaného Gabrieleho, upřesnil vatikánský tiskový mluvčí. Formální výslech je nyní u konce, dodal O. Lombardi a potvrdil, že Gabrieleho obhájci žádají pro obžalovaného pobyt na svobodě pod dohledem. Vyšetřující soudce nyní musí tento požadavek posoudit. Tiskový mluvčí opětovně dementoval, že by do kauzy úniku důvěrných dokumentů byly zapojeny ještě další osoby, ať již laici, či duchovní.

Tiskový mluvčí Svatého stolce při dnešním setkání s novináři rovněž odsoudil včerejší atentáty v Nigérii a vyzval tamní politické představitele k řešení situace. Dalším tématem tiskové konference byly opakované analýzy odborníků z tzv. Moneyvalu (Výboru odborníků Rady Evropy pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu) ve vatikánských finančních institucích. Spolupráce s tímto evropským týmem je pozitivní, zcela klidná a reflektuje vůli Svatého otce vystavit se hodnocení vysoce specializovaných odborníků, upozornil O. Lombardi.

Italský jezuita také vyvrátil domněnky, že Vatikán nechce spolupracovat s italským soudnictvím, které včera rozšířil italský tisk. Jednalo se o dožádání o právní pomoc, které do Vatikánu adresovalo státní zastupitelství sicilského města Trapani. Jak uvedl tamní prokurátor, právní spolupráce se netýká praní špinavých peněz nebo činnosti mafie, nýbrž vyšetřování finančních podvodů, jejichž obětí se staly některé církevní subjekty v diecézi Trapani. Dožádání o právní pomoc Vatikán nikdy neodmítl – jeho předání proběhlo před měsícem (9.5.) obvyklou diplomatickou cestou a nyní se čeká na odpověď vatikánského soudu, uzavřel O. Lombardi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.