Svatý stolec reaguje na vývoj událostí kolem bývalého ředitele vatikánské banky

9.6.2012 

Svatý stolec zveřejnil tiskové prohlášení, ve kterém reaguje na domovní prohlídku v domě nedávno odvolaného šéfa Vatikánské banky: „Svatý stolec s překvapením a obavami přijal zprávu o nedávných událostech, dotýkajících se prof. Gotti Tedeschiho. S naprostou důvěrou očekává od italské justice, že výsadní práva vyplývající ze suverenity přiznané Svatému stolci mezinárodním právem, budou náležitě uplatňována a respektována.
Svatý stolec zároveň potvrzuje plnou důvěru lidem, kteří se s nasazením a profesionalitou věnují práci v Institutu pro náboženská díla (IOR, tj. vatikánská banka) a velmi pečlivě zkoumá okolnosti, které by mohly poškozovat jeho vlastní práva a orgány.
A konečně zdůrazňujeme, že vyjádření nedůvěry vůči prof. Gotti Tedeschimu ze strany Dozorčí rady bylo motivováno objektivními důvody souvisejícími s vedením Institutu a nikoli údajným nesouhlasem se zaváděním opatření vedoucím k větší transparentnosti, která naopak leží na srdci jak autoritám Svatého stolce tak Institutu samému.“
– stojí v oficiálním prohlášení.

Dodejme, že při domovní prohlídce byla zabavena obsáhlá dokumentace provozu Vatikánské banky včetně soukromých listů, v nichž prof. Gotti Tedeschi zamýšlel informovat papeže o své zkušenosti v roli nejvyššího správce papežských financí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.