Benedikt XVI. k biskupům Papuy Nové Guineje a Šalomounových ostrovů

9.6.2012 

Papež vyslovil uznání biskupům z Papuy Nové Guineje a Šalomounových ostrovů za jejich péči o chudé a nemocné, zvláště na AIDS, jakož i za veřejné zastávání se těch, kteří se ocitli v nouzi. Celkem 10 biskupů z tichomořských ostrovů je ve Vatikánu na kanonické návštěvě ad limina a Benedikt XVI. je v závěrečné promluvě povzbudil, aby pokračovali v dialogu a spolupráci se státními představiteli a církev se mohla svobodně vyjadřovat a sloužit obecnému dobru způsobem, který plně odpovídá evangeliu. V kontextu pastoračního úsilí o evangelizaci kultury poukázal papež na potřebu, klást nepomíjivé pravdy evangelia do souvislosti se zvyklostmi lidí, kterým jsou hlásány. Přitom je třeba stavět na pozitivních prvcích, které se u nich vyskytují, a další očišťovat, je-li to nutné:

V souvislosti s tímto aspektem evangelizace, má klíčovou roli rodina, která je základní buňkou společnosti a první místem, kde si lidé osvojují víru a kulturu. Třebaže společnost tuto roli v dějinách uznává, je třeba obracet pozornost zvláště na takové náboženské hodnoty, sociální i mravní, jako je věrnost, rovnost a vzájemná úcta muže a ženy. Církev neúnavně hlásá, že rodina je založena na přirozené instituci manželství mezi mužem a ženou. Sňatek pokřtěných obdařil Kristus nadpřirozenou rovinou svátosti, kterou se muž a žena podílejí na Boží lásce, když se stávají jedním tělem a slibují si vzájemnou lásku a úctu i otevřenost k Božímu daru, kterým jsou děti. V tomto ohledu mne potěšilo vaše snaha pokládat evangelizaci rodiny podle katolického morálního učení za pastorační prioritu.

Papež přitom poukázal na příkladnou postavu bl. Petra To Rota, jehož stoleté výročí narození si církev na Papuy Nové Guineji připomíná. Tento laický katecheta a otec rodiny, podstoupil roku 1945 mučednickou smrt z rukou japonských okupantů, protože bránil svatost manželství. Stavěl se totiž na odpor proti pokusům o návrat mnohoženství. Jan Pavel II. jej beatifikoval během své apoštolské cesty roku 1995. Benedikt XVI. zmínil také potřebu katechetické formace, která chrání věřící před pokusy „zavádění zjednodušených verzí křesťanství, které stavějí na falešných slibech materiálního blahobytu“. Také tichomořské ostrovy, jak známo, trpí dravým proselytismem sekt přicházejících z USA či Nového Zélandu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.