Dámy v bílém žádají o zprostředkování audience u papeže

8.6.2012 

Dámy v bílém (Damas de Blanco) jsou spokojené se včerejším čtyrhodinovým setkáním s kardinálem Jaime Ortegou. Šlo o první setkání od srpna minulého roku. Havanský arcibiskup přijal čtyři představitelky této skupiny matek a žen kubánskách politických vězňů, které každá týden demonstrují svůj protest tichým procesím ulidemi Havany na nedělní mši svatou. Jak uvedla jejich mluvčí, Berta Soler, setkání proběhlo v otevřené atmosféře.

Dámy v bílém si postěžovaly havanskému metropolitovi na zesílení komunistických represí vůči nim a dalším kubánským disidentům. Požádaly jej o intervenci u prezidenta Raĺa Castra. Připomněli také arcibiskupovi již dříve odeslaný list s prosbou o to, aby delegaci Dam v bílém byla umožněna audience u Svatého otce ve Vatikánu.

Někteří kubánští disidenti a uprchlíci vyčítají kardinálu Ortegovi, že od návštěvy Benedikta XVI. dbá více o vztahy církve s vládou než o podporu opozice. Berta Soler nicméně podotýká, že Dámy v bílém vždy mohly spoléhat na pomoc církve, která před nimi nikdy nezavřela dveře. Mluvčí skupiny připomíná, že díky církevnímu zprostředkování vyšla řada disidentů z vězení. Jestliže jich stále mnoho zůstává za mřížemi, není to vina kardinála Ortegy, nýbrž Castrovy vlády.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.