Kard. Ouellet: eklesiologii společenství je nutné vnímat v kontinuitě s tradicí

8.6.2012 

Benedikt XVI. dnes natočil videoposelství účastníkům 50. mezinárodního eucharistického kongresu, který začíná pozítří v Dublinu. Irové nejrpve doufali v papežovu osobní účast. Jak prohlásil dublinský metropolita, Svatý otec byl připraven přijet, kdyby to mohlo pomoci místní irské církvi v překonání aktuální krize. Po konzultacích s irskými biskupy papež nicméně usoudil, že situace ještě nedozrála. S účastníky kongresu se tedy spojí duchovně, prostřednictvím dnes natočeného videoposelství.

V Maynooth, nedaleko irského hlavního města, mezitím probíhá sympózium, které zahajuje eucharistický kongres po teologické stránce. Vystoupili na něm už dva vatikánští představitelé, kard. Marc Ouellet, papežský legát pro tento kongres, a kard. Kurt Koch, předseda papežské rady pro jednotu křesťanů. Oba se věnovali témuž tématu, totiž eklesiologii společenství.

Kard. Ouellet pojal tématiku z historické perspektivy, v souvislosti s 50. výročím II. vatikánského koncilu. Poznamenal, že vize církve jako společenství je hlavním úspěchem posledního koncilu a zároveň odpovědí koncilních otců na úkol, který před ně postavil Jan XXIII: aktualizovat učení církve a navrátit jednotu křesťanů. Podle kard. Ouelleta koncilní koncepce církve stále ještě není plně objevena. K tomu je totiž nezbytné vnímat Koncil v kontinuitě s celou tradicí církve, jak se o to od počátku svého pontifikátu snaží Benedikt XVI.

S příspěvkem nazvaným „Vztah mezi eucharistií a církevním společenstvím z ekumenického pohledu“ vystoupil kard. Kurt Koch, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů. „Pravoslavné nebo protestantské pojetí církve jako bohoslužebného shromáždění v zásadě nestojí v protikladu s katolickým“, zdůraznil švýcarský kardinál. Pravoslavnou či protestantskou eklesiologii lze integrovat do širšího katolického pohledu, pokračoval. Rozhraním mezi katolickým a protestantským chápáním církve je však přesvědčení o přítomnosti církve jako celku v eucharistickém shromáždění církev. Z katolického hlediska toto pojetí nestačí, neboť pro katolickou církev je určující vzájemné spojení eucharistických společenství mezi sebou, se svými biskupy a s papežem, vysvětlil kard. Koch. Papežský primát není právním nebo čistě vnějším dodatkem k eucharistickému náhledu na církev, nýbrž spočívá v učení o církvi samé. Cílem ekumenismu je plná církevní jednota, upozornil kard. Koch, a nikoliv – jak se domnívá „nemálo protestantských komunit“ – společenství při Večeři Páně. Eucharistické intercommunio stojí až na konci ekumenické cesty, vyzdvihl dnes v Dublinu kardinál Koch.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.