Benedikt XVI. se nenechá zastrašit ani útoky, ani nánosem předsudků

5.6.2012 

Za vatileaks jsou útoky dobře mířené a ve srovnání s minulostí rovněž organizované. V rozhovoru s ředitelem zpravodajství prvního programu italské televize o tom mluvil papežův spolupracovník číslo jedna, kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone. Účelové útoky proti církvi nejsou ničím novým, tentokrát se ovšem zdá, že jsou urputnější, širší a organizované, uvedl kardinál Bertone:

Chtěl bych zdůraznit, že Benedikt XVI. je mírným člověkem velké víry a hluboké modlitby. Nenechá se zastrašit ani útoky ani těžkým nánosem předsudků. Lidé, kteří pracují po jeho boku, jsou tímto vysokým morálním kreditem papeže povzbuzeni.

Kardinál Bertone připomněl, že během minulých dní na Světovém setkání rodin v Miláně právě Benedikt XVI. opakovaně povzbuzoval k odvaze ostatní, ať už rodiny v obtížích, obyvatele Emilie Romani stižené zemětřesením, ale také občanské autority a celou Církev. K případu vatileaks kardinál Bertone dodává:

K poznání pravdy nestačí přečíst si pár dokumentů a publikovat jejich útržky. Často je tomu tak, že vysvětlování je výsledkem určitého dialogu, osobních setkání nebo také obrácení srdce. To všechno jsou věci, které nelze jednoduše vyčíst z papíru nebo z kancelářské produkce. Dokumenty jsou důležité, ale mezilidské vztahy jsou daleko důležitější. Nejsmutnější na všech těchto věcech a událostech je narušení privacy Svatého otce a jeho nejbližších spolupracovníků. Chtěl bych však dodat, že tyto poslední dny nebyly dny roztržek, nýbrž jednoty, ba především dny, v nichž se osvědčuje síla víry, dny poklidné pevnosti – rovněž v rozhodování. Jsou to chvíle soudržnosti všech těch, kdo chtějí vskutku sloužit Církvi.

- řekl v rozhovoru pro první program italské televize kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.