Benedikt XVI. v Miláně - 3. den

3.6.2012 

Více než milion lidí se účastnilo mše svaté, kterou sloužil Benedikt XVI. v městském parku v Miláně u příležitosti Světového setkání rodin z 90 zemí světa. Přítomno bylo také velké množství veřejných činitelů jako např. italský premiér Mario Monti s manželkou a další vládní představitelé. Svatý otec se ve své homilii věnoval tématu rodiny v perspektivě dnešní liturgické slavnosti Nejsvětější Trojice a mimo jiné řekl:

Nejenom církev, ale také rodina, založená na manželství muže a ženy, je povolána být obrazem Jediného Boha ve Třech Osobách. Na počátku totiž „Bůh stvořil člověka ke svému obrazu, k obrazu Božímu ho stvořil; stvořil je jako muže a ženu. Bůh jim požehnal slovy «Ploďte a množte se!»“ (Gen 1,27-28). Bůh stvořil lidskou bytost jako muže a ženu s toutéž důstojností, ale také s jejich vlastními a komplementárními charakteristikami, aby si byli vzájemně darem, vážili si jeden druhého a uskutečňovali společenství lásky a života. Láska je tím, co činí z člověka autentický obraz Trojice, obraz Boha. Drazí manželé, životem v manželství se neobdarováváte nějakou věcí nebo činností, nýbrž celým svým životem. Vaše láska přináší plody především vám samotným, protože toužíte jeden po dobru druhého a uskutečňujete je, přičemž zakoušíte radost z přijímání i dávání. Dále je plodná ve štědrém a zodpovědném plození dětí, ve starostlivé péči o ně a v jejich pozorné a moudré výchově. A nakonec je plodná pro společnost, protože rodinný život je první a nenahraditelnou školou sociálních ctností, jako je úcta k druhým, vděčnost, důvěra, odpovědnost, solidarita, spolupráce. Drazí manželé, pečujte o své děti a ve světě ovládaném technikou jim s důvěrou a klidem předávejte důvody života a sílu víry, ukazujte jim vznešené cíle a buďte jim oporou v jejich křehkosti. Avšak také vy děti stále pěstujte vztah hlubokých sympatií a starostlivé péče o svoje rodiče, a také vztahy mezi sourozenci ať jsou příležitostí růstu v lásce.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Namísto polední promluvy před modlitbou Anděl Páně papež v různých jazycích krátce pozdravil účastníky, přičemž oznámil, že dějištěm příštího Světového setkání rodin v roce 2015 bude Filadelfie ve Spojených státech.
Na závěr mše svaté bylo také oznámeno, že lidem postižených zemětřesením v Itálii předal Svatý otec prostřednictvím tamějších biskupů částku 500 tisíc euro. Peníze pocházejí od různých dárců, kteří je dali k dispozici pro charitativní účely podle papežova uvážení.

Na arcibiskupství pak Benedikt XVI. společně poobědval se sedmi rodinami.
Odpoledne se tamtéž setkal také s hlavními organizátory své pastorační návštěvy a v půl šesté večer se vydal z letiště Milán-Linate na zpáteční cestu do Říma.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.