P. Lombardi: Novinářské spekulace o demisi papeže jsou čirým výmyslem

31.5.2012 

Případ ukradených vatikánských dokumentů nepřestává vyvolávat zájem médií, zřejmější obraz situace však přinesou teprve formální výslechy a vyšetřování. Dosud totiž probíhají pouze na předběžné úrovni – uvedl mluvčí Svatého stolce, P. Federico Lombardi. V současné době se případem zabývá vatikánské soudnictví a kardinálská komise. Rozhodujícím okamžikem bude eventuální žádost o spolupráci s italským soudnictvím. Vatikánský mluvčí při briefingu s novináři opět potvrdil, že jediným obviněným je Paolo Gabriele. Jeho právníci, jak dále prozradil P. Lombardi, chtějí pro svého klienta navrhnout domácí vězení nebo svobodu pod dohledem. Vatikánský mluvčí rovněž popřel zprávy o tom, že v Gabrieleho bytě byly nalezeny zkopírované složky připravené k rozeslání různým adresátům. Jak dodal, materiály nalezené u papežského majordoma se v současné době zkoumají a sepisují. Za podstatné označil P. Lombardi to, aby se o této pro papeže a církev bolestné kauze, referovalo pravdivě:

Postupně se prosazuje vůle k pravdě, úsilí zjednat jasno a transparenci. Jsem upřímně přesvědčen, že skutečně jde o to zvládnout novou situaci: hledáme pravdu, snažíme se pochopit, co se objektivně stalo.

Na spekulace, které se objevily v tisku ohledně papežovy demise, reagoval o. Lombardi s tím, že jde o fantastické výplody některých žurnalistů. Římská kurie – uzavřel – vyjadřuje papežovi solidaritu a pokračuje ve své činnosti v plném společenství s Petrovým nástupcem:

Právě toto je okamžik a situace, v níž je na místě projevit úctu Svatému otci, ocenit jeho službu, ukázat mu plnou solidaritu, a tedy také čelit této situaci v jednotě a koherentně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.