Mediální ofenzíva Vatikánu proti dezinterpretaci odcizené papežské korespondence

31.5.2012 

Svatý stolec zahájil v souvislosti s únikem a zveřejněním soukromých dokumentů mediální ofenzívu. Tiskový mluvčí O. Lombardi je od pondělka novinářům k dispozici na každodenní tiskové konferenci. Včerejší vydání L´Osservatore Romano publikovalo obsáhlý rozhovor se substitutem státního sekretariátu, Mons. Angelem Becciu, jedním z nejužších papežových spolupracovníků; zatímco italský list Il Messaggero přinesl interview s arcipresbyterem baziliky sv. Petra, kard. Angelem Comastrim. Evidentní snahou této iniciativy je usměrnit stále barvitější hypotézy italských a světových sdělovacích prostředků a podat fakta tak, aby nepředbíhala soudnímu vyšetřování.

Arcibiskup Becciu ve vatikánském deníku definuje publikaci odcizených dopisů za nemorální čin neslýchané vážnosti. Jde nejenom o zásah do papežova soukromí, nýbrž byl napaden i vztah naprosté důvěry, s jakou lidé zodpovědní v církvi papeži předkládají rovněž své protesty. „Když katolík hovoří k římskému papeži, má povinnost otevřít své nitro jako by byl před Bohem, protože je mu zaručena bezvýhradná důvěrnost“, říká doslova Mons. Becciu a upozorňuje na přetvářku, která za publikací dokumentů stojí: Na jedné straně novináři napadají absolutismus a monarchismus centrální církevní vlády, na druhé straně je pohoršuje, když někdo v dopise papeži vyjádří své názory nebo si stěžuje na organizaci této vlády. Mnohé z publikovaných dokumentů nesvědčí o bojích a pomstách, nýbrž o svobodě myšlení, jejíž nedostatek je církvi tak často vytýkán.

Rovněž kardinál Comastri v italských novinách poukazuje na rozdílné vnímání a dialektiku mezi členy kardinálského sboru. Dialektika ale není boj – Bůh nás přece nestvořil jako fotokopie, dodává. Cílem Vatileaks je jistě církev oslabit, avšak nezrodila se právě církev z Jidášovy zrady a Petrova zapření? Nezahájilo snad její existenci ukřižování, dotazuje se v listu Il Messaggero vatikánský generální vikář a dodává: Síly zla církev nepřemohou, nikoli kvůli našim zásluhám, nýbrž díky Někomu, kdo vyvažuje naši slabost.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.