Mluvčí kubánského episkopátu k situaci na Kubě

29.5.2012 

Kubánská vláda by měla věnovat více pozornosti právům politických, kulturních a náboženských menšin. Stejně tak by měl rozhodnějším a transparentnějším způsobem přistoupit k reformám. Ve zvláštním prohlášení publikovaném na internetu o tom píše mluvčí kubánského episkopátu Orlando Márquez.

„V době krize a reforem, podpory, lhostejnosti a odporu, korupce a nespokojenosti považuji za důležité, aby se vláda ze své strany více angažovala v zajištění občanských práv“ – píše kubánský katolický publicista. Márquez upozorňuje také na význam angažovanosti obyvatel v zahájeném procesu transformace, kterému brání napětí mezi „tlakem zdola“ prosazujícím reformy a odporem ze strany byrokracie a části vládních kruhů.

Mluvčí episkopátu se obrací také ke kubánským disidentům. Vybízí je k nezávislosti, k realismu i k tomu, aby si uvědomili, že značná část společnosti stále podporuje vládu. Zdůrazňuje zároveň roli katolické církve jako podstatného opěrného bodu pro Kubánce. „církev má stále doprovázet trpělivé a konstruktivní hledání „nových cest“ a pozvedat hlas, aby nikdo nebyl vylučován nebo omezován ve své svobodě,“ píše mluvčí episkopátu. Důležitá je také spolupráce církve v budování nových mostů společenského porozumění.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.