Papežův list nejvyššímu představiteli asyrské východní církve

28.5.2012 

Hojné plody teologického dialogu mezi katolickou a východní asyrskou církví připomněl Benedikt XVI. v poselství nejvyššímu představiteli této starobylé komunity. Patriarcha katholikos Mar Dinkha IV. slaví 50. výročí svého biskupského svěcení. Papež mu při té příležitosti zaslal zvláštní přání, ujišťující o modlitbě na jeho úmysl. Připomněl zároveň kontakty Mara Dinkhy IV. se Svatým stolcem, včetně podpusu společné christologické deklarace v Římě či jeho přítomnost na pohřbu Jana Pavla II.

Asyrská východní církev je aktivním účastníkem teologického dialogu s katolíky. Benedikt XVI. vyjádřil naději, že dialog bude nadále pokračovat neztráceje ze zřetele společný cíl, kterým je návrat k plné jednotě Kristových učedníků. Zároveň vyjádřil solidaritu s křesťanskými komunitami v Iráku a na Blízkém východě a ujistil je o modlitbě za to, „aby se prohlubovalo společné svědectví evangeliu a pastorační spolupráce ve službě míru, smíření a jednoty mezi katolickými a asyrskými věřícími“.

Šestasedmdesátiletý patriarcha Mar Dinkha IV pochází z Iráku, ale působil rovněž v Iránu. V současnosti reziduje v Chicagu. V čele Asyrské východní církev stojí od roku 1976.
Asyrská východní církev spojuje své počátky s misijním působením apoštolů Tomáše, Tadeáše a Bartoloměje. Teologicky patří k dědicům nestorianismu a není v jednotě s žádnou pravoslanou ani katolickou církví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.