35 let biskupského svěcení Benedikta XVI.

28.5.2012 

Benedikt XVI. dnes slaví 35. výročí svého biskupského svěcení. Odehrálo se 28. května 1977 v mnichovské katedrále, po té, co jej 24. března téhož roku papež Pavel VI.jmenoval do čela mnichovsko-freisingské arcidiecéze. Dnešní výročí se řadí k sérii dalších životních jubilejí současného papeže, který nedávno oslavil 7. výročí pontifikátu a 85. narozeniny.
Benedikt XVI. opakovaně děkoval za projevy oddanosti a náklonnosti věřících, kteří mu vyjadřují blízkost v tomto období radostí i bolestí. Jak několikrát v poslední době opakoval, velmi vnímá modlitby mnoha prostých lidí, kteří nepřestávají prosit o dar Ducha svatého pro jeho službu Kristu a Církvi:

Od první chvíle svého zvolení za Nástupce svatého Petra se cítím neustále podporován vaší modlitbou, modlitbou církve, zejména v obtížných chvílích. Ze srdce děkuji. Ustavičnou modlitbou plnou důvěry nás Pán vysvobodí z okovů, daruje nám pokoj srdce, abychom ustáli životní těžkosti, i odmítání, opozici a pronásledování. (Generální audience 9. května 2012)

Benedikt XVI. s bolestí konstatuje, že „Satanovi bylo dovoleno prosívat učedníky na očích celému světu“. Ví však, že dům postavený na skále bouře nesmete. A vybízí k následování první křesťanské komunity:

Před nebezpečím, uprostřed těžkostí a v ohrožení se první křesťanské společenství nepokouší o nějakou analýzu toho, jak reagovat, nehledá obranné strategie ani nepřijímá nějaké opatření, nýbrž tváří v tvář zkoušce vstupuje do kontaktu s Bohem... prosba, kterou v modlitbě formulovalo první křesťanské společenství v Jeruzalémě, nežádá, aby bylo uchráněno, ušetřeno zkoušky a utrpení, není to modlitba o úspěch, nýbrž jedině o to, aby mohlo s veškerou odvahou, smělostí a svobodou hlásat Slovo Boží. (Generální audience 18. dubna 2012)

Mluví o Ježíši, který v Getsemanech „vidí záplavu špinavých lží a pomluv, které jej čekají v kalichu, který musí pít“. Ovšem s jistotou, že Letnice překonají babylónské roztržky:

Stojím před poslední etapou svého života a nevím, co mě čeká – řekl Benedikt XVI. na své 85. narozeniny – vím však, že Boží světlo existuje, že On vstal zmrtvých, že Jeho světlo je silnější než každá temnota a že Boží dobrota je silnější než všechno zlo tohoto světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.