Benedikt XVI.: Prožíváme znovu zkušenost Babylonské věže

27.5.2012 

Ve vatikánské bazilice dnes dopoledne slavil Petrův nástupce eucharistickou liturgii z dnešní slavnosti Letnic. Ve své homilii Benedikt XVI. jako obvykle nahlížel aktuální dění prizmatem liturgických textů a mimo jiné řekl:

Poslyšme dnešní evangelium, ve kterém Ježíš praví: „Ale až přijde on, Duch pravdy, uvede vás do celé pravdy“ (Jan 16,13). Tady nám promluvou o Duchu svatém Ježíš vysvětluje, co je církev a jak má žít, aby byla sama sebou, aby byla místem jednoty a společenství v Pravdě. Říká nám, že jednat jako křesťané, neznamená uzavřít se do vlastního „já“, ale orientovat se na celek; znamená přijmout celou církev do sebe nebo lépe řečeno nechat se vnitřně přijmout od ní. Když tedy mluvím, myslím a jednám jako křesťan, nečiním to uzavřením se do svého já, ale vždycky v rámci celku a cele. Takto může Duch svatý, Duch jednoty a pravdy, nadále v našich srdcích a v myslích lidí znít a nabádat ke vzájemnému setkávání a chápání. Duch právě tím, že jedná takto, uvádí nás do celé pravdy, kterou je Ježíš, a přivádí nás k jejímu prohloubení a porozumění. Poznání neroste uzavíráním se do vlastního já, nýbrž jedině schopností naslouchat a účastnit se onoho „my“ celé církve v postoji hluboké vnitřní pokory. Tak se také stává zřejmým, proč je Babylon Babylonem a Letnice jsou Letnicemi. Kde se lidé chtějí stát Bohem, mohou se jen postavit proti sobě navzájem. Avšak tam, kde stanou v Pánově pravdě, otevírají se na působení Jeho Ducha, který je nese a sjednocuje.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Před polednem se na svatopetrském náměstí shromáždilo přibližně 40 tisíc lidí a vyslechlo si pravidelnou nedělní promluvu před mariánskou modlitbou Regina Caeli, v níž oznámil, že 7. října t.r. prohlásí dva nové Učitele církve, totiž sv. Jana z Avily a svatou Hildegardu z Bingen a dodal jiné

Zvláště ve světle plánu nové evangelizace, které se bude věnovat zmíněné zasedání biskupského synodu v předvečer Roku víry, vynikne značná důležitost a aktualita obou postav těchto svatých a učitelů. Také v naší době bude prostřednictvím jejich učení Duch zmrtvýchvstalého Pána nadále rozeznívat svůj hlas a osvěcovat cestu, která vede k Pravdě, jež nás jedině může osvobodit a dát našemu životu plný smysl.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před Regina Caeli je ZDE

V dnešní polední promluvě pozdravil Svatý otec také poutníky z České republiky:

Srdečně zdravím poutníky z České republiky, kteří v těchto dnech zde v Římě zahajují jubilejní rok svatého Cyrila a Metoděje. Pokoj vám!“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.