Benedikt XVI.: Nepodlehněte pokušení průměrnosti a zvyku

26.5.2012 

Na náměstí svatého Petra dnes přišli členové italského katolického hnutí Obnovy v Duchu svatém u příležitosti 40. výročí založení jejich hnutí. Celkem 50 tisíc lidí zde těsně před polednem velmi bouřlivě přivítalo Svatého otce:

Jsem rád, že se s vámi setkávám na vigilii Letnic, slavnosti tak zásadní pro církev a tak významné pro vaše hnutí. Přijměte Boží lásku, která se nám sděluje prostřednictvím daru Ducha svatého, který je jednotícím principem církve.

Papež připomněl čtyřicetiletou historii tohoto italského hnutí, které „specifickým způsobem přispívá k šíření Božího království, vytváření křesťanského společenství a podporuje sepětí s Petrovým nástupcem, pastýři a celou církví.

Drazí přátelé, dosvědčujte radost víry v Krista, krásu bytí Kristovými učedníky, moc lásky, kterou Jeho evangelium uvolňuje v dějinách jakož i nezměrnou milost, kterou může zakoušet každý věřící v církvi přistupováním ke svátostem a pokorným a nezištným uplatňováním charismat, která – jak praví svatý Pavel – mají být vždycky užívána ke všeobecnému dobru. Nepodlehněte pokušení průměrnosti a zvyku! Pěstujte v duši vznešené a velkorysé touhy! Osvojte si Ježíšovo smyšlení, cítění i jednání.

Benedikt XVI. dále poukázal na to, že „žijeme v situaci, která je v určitých ohledech vratká, vyznačuje se nejistotou a zlomkovitým rozhodováním. Často chybějí opěrné body, kde bychom mohli čerpat inspiraci. Proto je stále důležitější stavět vlastní život i sociální vazby na pevné skále Božího Slova a nechávat se vést učitelským úřadem církve.

Pán je s námi, jedná silou svého Ducha. Zve nás, abychom rostli v důvěře a oddanosti jeho vůli, ve věrnosti našemu povolání a úsilí stávat se dospělými ve víře, naději a lásce. Dospělý – podle evangelia – není ten, který nepodléhá nikomu a nikoho nepotřebuje. Dospělý, tedy zralý a odpovědný, může být jedině ten, který se před Bohem stává maličkým a pokorným služebníkem a který se nenechá vláčet vanutím doby. Proto je nezbytné utvářet svědomí ve světle Božího Slova a dávat stávat se tak pevným a opravdu zralým. Boží Slovo, ze kterého bere podnět a smysl každý církevní a lidský plán, i když se týká budování pozemské obce (srov. Žl 127,1). Je třeba obnovit duši institucí a zasít do dějin semena nového života.

Papež dále zdůraznil, že upřímné, přesvědčivé a věrohodné svědectví víry se těsně pojí s charitativním nasazením, neboť skrze charitativní působení se lidé vzdálení či lhostejní vůči evangelnímu poselství dokáží přiblížit pravdě a obrátit k milosrdné lásce nebeského Otce.
V samotném závěru promluvy Benedikt XVI. řekl:

Drazí přátelé obnovy v Duchu svatému! Neúnavně se obracejte k Nebi: tento svět má zapotřebí modlitbu. Má zapotřebí mužů a žen, kteří ve svém životě vnímají přitažlivost Nebe a kteří chválu Páně přetvářejí na životní styl. Buďte křesťany radostnými!

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.