Papežský legát na první poválečný eucharistický kongres na Ukrajině

26.5.2012 

Papež se modlí za národní eucharistický kongres, dnes zahájený v Kyjevě. Ujišťuje o tom v listu kardinálu Angelu Comastrimu, svému zvláštnímu vyslanci na slavnostní vyvrcholení této události v neděli Nejsvětější trojice – tedy za týden, 3. června. Prostřednictvím svého generálního vikáře pro Vatikánský stát, který je zároveň arcipresbyterem baziliky sv. Petra, Benedikt XVI. předává pozdravy lvovskému latinskému metropolitovi, arcibiskupovi Mieczyslawu Morkzyckému, dalším biskupům a věřícím i představitelům veřejného života, kteří se zúčastní Eucharistického kongresu. Svatý otec prosí Boha, aby všichni věřící v Krista stále věrněji zachovávali přikázání lásky v každodenním životě. Zejména mu svěřuje lvovské diecézany, kteří oslavují 600 let arcibiskupství v tomto městě - čteme v papežově latinském jmenovacím listu.

Dodejme, že jde o vůbec první eucharistický kongres na Ukrajině od II. světové války. Probíhá pod heslem „Ježíš Kristus, stále týž, včera dnes a navěky“. Kongresová setkání budou probíhat zároveň v největších ukrajinských městech. Mluví lvovský metropolita, arcibiskup Mieczyslaw Mokrzycki:

„Přípravy na kongres trvaly několi měsíců. Je to vlastně první kongres v dějinách současného ukrajinského státu. Naposled proběhl ve lvovské diecézi v roce 1930. Rozhodli jsme se obnovit tuto tradici právě v tomto roce, kdy slavíme 600. výročí přenesení latinské katedry z Haliče do Lvova. Věřím, že tato velká duchovní událost obnoví naši víru, lásku a vděčnost ke Kristu, který zůstává s námi ve způsobách chleba a vína. Chceme Jej v těchto dnech chválit, děkovat Mu, prosit o odpuštění a také o potřebnou milost pro rozvoj našeho duchovního života“,.

řekl vatikánskému rozhlasu arcibiskup Mokrzycki.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.