Inaugurace cyrilometodějského jubilea v bazilice sv. Praxedy

26.5.2012 

Te Deum francouzského skladatele Marc-Antoina Charpentiera v podání zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů otevřelo včerejší eucharistickou slavnost v římské bazilice sv. Praxedy, kterou česká církev zahajuje svou přípravu na 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na bohoslužbě byli přítomni premiér Petr Nečas a ministrně kultury Alena Hanáková. Hlavní celebrant kard. Zenon Grocholewski, prefekt Kongregace pro katolickou výchovu, připomněl ve svém úvodním pozdravu význam slovanských apoštolů pro celou církev a poblahopřál kard. Vlkovi k životnímu jubileu. Koncelebrovali český primas, kard. Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a emeritní pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk, který v italsky pronesené homilii zrekapituloval historický kontext příchodu věrozvěstů a zaměřil se poté na jeho duchovní a společenský dopad:

Cyril a Metoděj nepřišli díky moci či vojenské síle – a to bylo na tehdejší dobu pro veřejnost opravdu výjimečné a mimořádné. Přišli opravdu díky síle víry, síle teologické, filozofické, kulturní. Zvěstovali vyznání víry, která všechny dovedla na mnohem vyšší úroveň, nepoměřitelnou s pohanskými náboženstvími. (....) Toto vyznání vyjadřovalo identitu člověka, stvořeného pro společenství, pro spolupráci, k vytváření vztahů. (...) Jednalo se o vyznání, které se snažilo posílit rodinný život a vytvářelo společenství ve společnosti – tak se stalo i počátkem kultury nových mezilidských a společenských vztahů.

řekl ve své promluvě kardinál Miloslav Vlk. Římské dny, které předznamenaly zahájení cyrilometodějského roku, pro naši rozhlasovu stanici zhodnotil současný pražský arcibiskup kard. Dominik Duka:

Je to jako vykročení na místa, kde svatí Cyril a Metoděj proměnili byzantskou misii v papežskou – to znamená, že jí dali mnohem hlubší podtext všeobecné církve. Zdejší setkání ukazuje mezinárodní rozměr příprav na cyrilometodějské jubileum.

zdůraznil kard. Dominik Duka při římské inaugaci cyrilometodějskéhoho jubilea.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.