Premiér Nečas: Tohle musí být dílo Boží

25.5.2012 

Před návštěvou ve Vatikánu český premiér uctil památku sv. Cyrila u jeho hrobu v kryptě baziliky sv. Klimenta. Po té se odebral do Baziliky sv. Petra, kde položil květiny na hrob kardinála Berana. K významu dnešních Cyrilometodějských akcí v Římě nám premiér řekl:

Začíná významné cyrilometodějské jubileum, které souvisí s příchodem křesťanství do českých zemí, na Velkou Moravu, a je svátkem, který má nejenom církevní či náboženský charakter, ale – troufám si říci – i kulturní rozměr. I díky těmto krokům a této historii z 9. století jsme se stali součástí západní civilizace, součástí západního křesťanského světa. Toto výročí má tedy širší rozměr kulturně-civilizační. Vážím si toho, že si mohu připomenout jeho počátek právě tady v Římě.

Jako rodák z Uherského Hradiště má český premiér k místům spjatým se slovanskými věrozvěsty velmi blízko. Zeptali jsme jsme, zda tyto souvislosti vnímal už v dětství:

Určitě ano, protože původní Veligrad - pokud nebyl v Mikulčicích – rozkládal se nikoliv na Velehradě, ale na pzemí Starého města Uherského Hradiště a částečně na území Sadů, ale i samotného Uherského Hradiště, kde se také našly významné velkomoravské památky. Což vím, protože jako student gymnázia jsem pracoval ve Slováckém muzeu jako brigádník při archeologických vykopávkách. Takže jsem to vnímal velmi silně. Mimo jiné proto, že jsem vlastně celé dětství a mládí vyrůstal na hradišťském sídlišti Pod sady, které je jen kousek od Sadů, kde podle některých odborníků jako je prof. Hrubý stál katedrální chrám P. Marie, v jehož zdech a základech měl být sv. Metoděj pochován. Vyrůstal jsem 1500m od tohoto místa.

Premiér Nečas je původním školením fyzik, se zaměřením na plazmovou fyziku. Dá se něco z těchto studií uplatnit pro post premiéra?

Učitě ano. Schopnost logického myšlení, schopnost analýzy, vědomí toho, že existují nějaká pravidla – to se určitě v politice hodí. Navíc fyzika je krásná, protože dospívá k výsledkům, které mají širší přesah. Jsou tak úžasné, že si člověk řekne – když si odvodí například Schroedingerovu rovnici: tohleto musí být přece dílo Boží.

řekl Vatikánskému rozhlasu premiér Petr Nečas.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.