Demokratickou republikou Kongo opět zmítá násilí.

24.5.2012 

V provincii Nord Kivu mu padlo v uplynulém týdnu za oběť více než sto civilistů, avšak nestabilita hrozí celému východu země. Konflikt je odpovědí mezinárodnímu soudnímu dvoru, který ohlásil žaloby proti několika konžským vojenským vůdcům. Situaci komentuje pro Vatikánský rozhlas biskup diecéze Bokungu- Ikela, Mons. Fridolin Ambongo Besungu:

Nejedná se o nový problém. Původcem je povstalec Laurent Nkunda a další jménem Bosco Ntanganda. Oba byli obžalování haagským tribunálem – stačilo by je zatknout a poslat zodpovídat se ze svých zločinů před soudem. Ntanganda ale nyní začal válku na východě a rebeluje proti vládě. A jako vždy jsou to chudí lidé, kteří za tyto konflikty platí.

Občanská válka v Konžské demokratické republice přitom oficiálně skončila již před deseti lety, vysvětluje Mons. Besungu. Dokonce proběhly dvojí volby – sice problematické, ale přeci jen se konaly, dodává.

Problémem na východě Konga vždy byly ozbrojené skupiny, které žijí z výtěžku nerostného bohatství. Nechtějí tento zisk přenechat komukoliv jinému. Někdo jim dodává zbraně, protože mu záleží na tom, aby se v regionu válčilo. Je to začarovaný kruh – na jedné straně se bojuje o nerostné bohatství a na druhé straně se z jeho těžby financuje válka. Máme u nás mezinárodní mafii!

Církev se pokouší do sporů zasáhnout na dvou úrovních – mezinárodní i národní, zdůrazňuje konžský biskup:

Byli jsme ve Spojených státech amerických i v Paříži a účastnili se hovorů s mezinárodními představiteli. Na lokální rovině podporujeme program smíření, který lidem pomáhá žít společně i s těmi, kdo jim dříve ublížili. Tento proces smíření vedeme ve všech konžských diecézích a zejména na východě, kde žijí obyvatelé Konga společně s lidmi ze Rwandy, Ugandy, či Burundi. Naneštěstí kromě ozbrojených konfliktů vnášejí rozmíšky mezi jednotlivé národy i různí kmenoví vůdci.

Přesto Mons. Besungu nepropadá beznaději. Budoucností Konga jsou jeho vlastní lidé, říká. Jejich vůle k životu je nesmírná hodnota, uzavírá pro Vatikánský rozhlas pastýř rovníkové diecéze o rozloze větší než polovina České republiky. Jejích padesát tisíc katolíků spravuje dvacet kněží.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.