Unikátní zákrok v katolické nemocnici Bambino Gesú.

23.5.2012 

“Pulsující srdíčko, které je zárukou budoucího života, je darem pro nás všechny, pro mnohé děti a rodiny. S důvěrou sledujeme pokroky lékařského výzkumu a nové příležitosti k léčbě a uzdravení”, napsal vatikánský státní sekretář kard. Tarcisio Bertone chirurgickému týmu římské katolické dětské nemocnice Bambino Gesú. Tomu se zdařila unikátní implantace tzv. umělého srdce o váze pouhých 11 gramů šestnáctiměsíčnímu pacientovi.

“Vaše práce má i silně symbolickou hodnotu”, pokračuje kard. Bertone, “neboť dáváte srdce a duši všem lidem, kteří jsou v dnešní těžké době zasaženi a zkroušeni bolestí lidského zla i přírodních kalamit. Léčíte dítě, které ztělesňuje smysl budoucího života “, čteme v prohlášení kard. Bertoneho, adresovaném dětské nemocnici.

O osmihodinové operaci, která proběhla v březnu, hovořil pro Vatikánský rozhlas Antonio Amodeo, který je zodpovědný za jednotku mechanické péče při dětské nemocnici Bambino Gesú:

“Je to poprvé, co jsme do lidského těla implantovali vůbec nejmenší umělé srdce ve světovém měřítku. Zařízení bylo výsledkem laboratorního výzkumu a testování na zvířatech a dosud není v prodeji. Implantovali jsme je dětskému pacientovi, který neměl jiná východiska, protože jeho dosavadní umělé srdce bylo ohroženo infekcí. Americká Fda (Food and Drug Administration) nás výjimečně autorizovala k zásahu, díky kterému jsme překlenuli dvouměsíční období k transplantaci srdci od dárce.”

Malý pacient je v péči římské pediatrické nemocnice již od jednoho měsíce svého života. Umělé mikrosrdce o rozměrech 5x1 cm, které přečerpává až 1,5 l krve za minutu, mu posloužilo 13 dní. Dva měsíce po zákroku se chlapec těší výbornému zdraví, potvrzuje ošetřující tým. Pro evropskou transplantologii je římská nemocnice Bambino Gesú důležitým vzorem, potvrzuje Vatikánskému rozhlasu její ředitel Giuseppe Profiti:

Nemocnice je unikátním výchozím bodem, neboť provádí široké spektrum buněčných i orgánových transplantací. Zajišťuje dětem a dospívajícím předtransplantační přípravu a posttransplantační péči. A to vše – jak bych rád zdůraznil – v rámci nemocnice, kde tyto technologické procesy nejsou samoúčelové, nýbrž se stávají součástí velice přesného a zřetelného etického rámce. Jsme rádi, že se stáváme “pány” takovýchto nástrojů a že je tedy můžeme podřizovat našemu etickému přesvědčení,

uvedl pro Vatikánský rozhlas ředitel římské dětské nemocnice Bambino Gesú.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.