Publikace soukromé korespondence porušením ústavy

22.5.2012 

Pokud byla neoprávněně šířena osobní korespondence – a to i v případě papeže – jedná se o porušení čl. 15 italské ústavy a odpovídajících článků trestního zákoníku. Italský právní řád respektuje důvěrnost komunikace, řekl dnes agentuře Adnkronos právník a profesor římské univerzity Tor Vergata Francesco Saverio Marini s ohledem na zveřejnění soukromých dokumentů Svatého stolce. Novinář by měl nést zodpovědnost za to, aby nepublikoval zcizené spisy, dodal znalec italského veřejného práva v souvislosti s otištěním privátní korespondence Benedikta XVI.

Zveřejnění dopisů italský novinářem Nuzzim odsoudil předseda Italské biskupské konference, kard. Angelo Bagnasco, na včerejším plenárním zasedání italského episkopátu. “Jako by v naší zemi bylo málo starostí – musíme si je zcela zbytečně obstarávat”, řekl janovský arcibiskup a pokračoval: “Je bolestné, že existuje tato záliba v pranýřování církve, téměř jako by z toho mohla plynout nějaká výhoda. Opak je pravdou – takovéto jednání je trestné a nepřidává žádné zásluhy známým či neznámým původcům těchto činů, zdůraznil kard. Bagnasco.

Svatý stolec oznámil, že v souvislosti s publikací “Jeho Svatost” novináře Gian Luigi Nuzziho přistoupí k právním krokům. Před měsícem Benedikt XVI. jmenoval kardinálskou komisi, která má vyšetřit vynášení interních dokumentů z Vatikánu. Jak dnes píše v listu Il Foglio italský novinář a vatikanista Paolo Rodari, Svatý otec pohlíží na celou záležitost “nikoliv bez obav”. Jeho blízcí spolupracovníci uvádějí, že je papež únikem dokumentů “viditelně otřesen”, uvádí italský novinář.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.