Média by měla připomínat také pozitiva rakouské církve

22.5.2012 

Zřetelně kritický postoj zaujal biskup rakouského Grazu, Mons. Egon Kapellari, ke skupině Farářská iniciativa (Pfarrerinitiative) a její “Výzvě k neposlušnosti” při včerejší tiskové konferenci. “Kroky vedoucí Rakousko na zvláštní cestu, stranou světové církve, bez společenství s biskupy či přímo proti nim, a snaha v tomto duchu uzavírat mezinárodní spojenectví zasluhují jasné “ne”, řekl zastupující předseda Rakouské biskupské konference. Štýrskohradecký biskup se odvolal na svůj obsáhlý pastýřský list z 18. března tohoto roku, který nese příznačný název: “Zůstat na společné cestě”. Biskup Kapellari v něm namísto agrese vyzval k trpělivosti a vysvětlil církevní postoje ke “třem želízkům v ohni” Farářské iniciativy – kněžskému svěcení žen, celibátu kněží a přístupu k některým svátostem rozvedených a civilně sezdaných katolíků.

Biskup Grazu rovněž upozornil na negativní údiv, který rakouská nespokojenost vzbuzuje v mnoha diecézích světové církve a na citelný nedostatek spontánní víry. Tento aspekt rozvedl i při včerejším setkání s představiteli médií: “Rakousko není – poněkud lidově řečeno – pupkem světa a katolická církev Rakouska není pupkem světové církve. Kdo navzdory tomu přeceňuje sám sebe a snaží se uchopit kormidlo místní i světové církve, církev rozvrací. A po této cestě s ním přirozeně nemůžeme jít”, řekl doslova biskup Kapellari, který je v rakouském episkopátu zodpovědný za média. Těm patřila výzva, aby občas připomněla také pozitiva rakouské většinové – a stabilní – církve. Biskup Kapellari neopomněl připomenout vzor několika novinářů německé jazykové oblasti, kteří jsou “odolní vůči povětrnostním vlivům” a mohou si dovolit být ke katolické církvi kritičtí (mimochodem, velice kvalifikovaně, dodal), neboť jsou s ní zároveň zajedno ( jsou mezi nimi šéfredaktor hamburského “Die Zeit” Giovanni di Lorenzo, Matthias Matussek z hamburského Der Spiegel a Peter Seewald Süddeutsche Zeitung).

Štýrskohradecký biskup zakončil své včerejší setkání se zástupci sdělovacích prostředků tímto vyznáním: S nesčetnými dalšími katolíky stojím za takovou katolickou církví, která právě v dnešní převratné době nechává otevřené dveře do občanské společnosti a k jiným náboženstvím. V těchto dveřích má však zároveň práh, aby rozeznala ducha pravdy od ducha bludu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.