Prezentace knihy „Klíče Benedikta XVI. k intepretaci II. Vatikánského koncilu“

21.5.2012 

"Hermeneutika diskontinuity může způsobit zlom mezi předkoncilní a pokoncilní církví," varoval Benedikt XVI. ve své první promluvě k římské kurii nedlouho po svém zvolení. Upozorňoval na zmatek, který může podobná interpretace Druhého Vatikánského koncilu vyvolat. V rámci příprav na 50. výročí sněmu zahájeného 11. října 1962 papežem Janem XXIII., proběhla dnes v konferenčním sále Vatikánského rozhlasu prezentace knihy nazvané "Klíče Benedikta XVI. k intepretaci II. Vatikánského koncilu" (Le "chiavi" di Benedetto XVI. per interpretare il Vaticano II, Cantagalli). Jejími autory jsou kardinál Walter Brandmüller, arcibiskup Agostino Marchetto a mons. Nicola Bux.

Na otázku novinářů ohledně přijetí II. vatikánského koncilu ze strany Kněžského bratrstva sv. Pia X. kardinál Brandmüller odpověděl, že právě "historičnost každého koncilu je výchozím bodem plodného rozhovoru s lefebvristy" a vyjádřil přání, aby se pokus Svatého otce o sjednocení Církve vydařil. Jaké jsou tedy klíče k interpretaci II. vatikánského koncilu podle Benedikta XVI.?
Odpovídá arcibiskup Marchetto, emeritní předseda Papežské rady pro migranty a cestující:

Na první "klíč" poukázal kard. Ratzinger ještě než se stal papežem: pohybujeme se v oblasti interpretace, v hermeneutice reformy v kontinuitě. Ve své proslavené promluvě z 22. prosince 2005 papež dodává, že jiná interpretace – totiž zlomu a diskontinuity - vyvolává zmatek a působí obtíže. Svatý otec tedy poskytl klíč ke správné interpretaci koncilu, která působila starosti už Pavlu VI. Další klíč, který nyní přibývá, se odvíjí z vize Roku víry. Musíme si uvědomovat, že Církev nelze chápat, nepohlížíme-li na ni očima víry, nepřijímáme-li zvláštní přítomnost Ducha svatého právě při Ekumenickém koncilu. V této knize se snažíme podložit interpretace Svatého otce z teologického hlediska.

Vraťme se ještě k otázce obou hermeneutik, diskontinuity, zlomu na jedné straně a hermeneutiky kontinuity, reformy, na straně druhá. Která z nich převažuje v současné církvi?

Bohužel musím říct, že převažuje hermeneutika zlomu. Ba dokonce došlo k tomu, že ji zastávají nejen někteří přívrženci majoritní skupiny účastníků koncilu, ale také tradicionalistická hnutí. Takto podle nich došlo ke zlomu. Stále je tedy před námi mnoho práce.

V jakém smyslu tedy přinášíte argumenty pro papežovo čtení koncilu?

Kardinál Brandmüller představuje II. Vatikán na pozadí všech ekumenických koncilů a připojuje charakteristiku jeho specifik. Já ze své strany zdůrazňuji kontinuitu a zároveň poukazuji na to, že obnova přišla skrze konsensus a dialog, a jde tedy o obnovu v kontinuitě
– řekl našemu rozhlasu arcibiskup Agostino Marchetto.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.