Benedikt XVI.: Jsme vprostřed zápasu

21.5.2012 

Má slova v tomto okamžiku mohou být pouze výrazem díků, řekl dnes Benedikt XVI. členům kardinálského sboru, se kterými poobědval ve Vévodském sále Apoštolského paláce. Svatý otec chtěl pozváním na společné convivium poděkovat za blahopřání kardinálského kolegia k sedmému výročí jeho pontifikátu a k pětaosmdesátým narozeninám.

Děkuji především Pánu za roky, která mi dopřál. Sestávaly se z mnoha radostných dní, krásných časů, ale i temných nocí. Avšak při zpětném pohledu je zřejmé, že i ony noci byly nutné a dobré a že jsou důvodem k děkování,

obrátil se Svatý otec k hostům a pokračoval:

Pojem «Ecclesia militans» dnes není příliš v módě, avšak ve skutečnosti můžeme stále lépe chápat, že je pravdivý a nabývá na vážnosti. Spatřujeme, že zlo chce ovládnout svět a že je nezbytné vstoupit do boje proti němu. Zlo působí mnoha krutými způsoby a různými formami násilí, avšak často se skrývá pod maskou dobra a právě tak nejspíše ničí morální základy společnosti. Svatý Augustin řekl, že celé dějiny jsou zápasem mezi dvěma láskami – sebeláskou vedoucí až k pohrdání Bohem a láskou k Bohu, ústící do přehlédnutí sebe samých v mučednictví. Jsme vprostřed tohoto zápasu, při kterém je velmi důležité mít přátele.

zdůraznil Benedikt XVI. a dodal: Jsem obklopen přáteli z kardinálského sboru. V jejich společnosti se cítím jako doma a v bezpečí. Děkuji za naše společenství v Pánu:

Pokračujme v naší cestě. Pán řekl : Odvahu! Přemohl jsem svět! Jsme v Kristově “mužstvu”- a to je vždy vítězné,

zakončil Svatý otec svou krátkou spatra pronášenou promluvu k římským členům kardinálského sboru. Za pozvané poděkoval Benediktu XVI. děkan kardinálského kolegia, kard. Angelo Sodano.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.