Prohlášení tiskového střediska Svatého stolce k dalšímu zveřejnění soukromých dokumentů

19.5.2012 

Tiskové středisko Svatého stolce vydalo prohlášení, ve kterém reaguje na dnešní zveřejnění knihy italského novináře Gianluigi Nuzziho pod titulem „Jeho Svatost“ („ Sua Santitá“, nakl. Chiarelettere):

Nová publikace dokumentů Svatého stolce a soukromých dokumentů Svatého otce již není pouze spornou – a názorně pomlouvačnou – novinářskou iniciativou, nýbrž zřetelně nabývá povahy trestného činu.
Bylo narušeno právo na soukromí a porušeno listovní tajemství jak Svatého otce, tak některých jeho spolupracovníků a odesílatelů korespondence, která byla Svatému otci adresována.
Svatý stolec bude nadále zkoumat různé aspekty tohoto porušení práva na soukromí a důstojnosti Svatého otce – z jeho osobního hlediska i z pohledu jeho postavení jako nejvyšší autority církve a státu Vatikán.
Svatý stolec podnikne příhodné kroky, aby se pachatelé krádeže, přechovávání a šíření tajných zpráv, stejně jako autoři komerčního využití soukromých, nelegitimně nabytých a držených dokumentů zodpovídali ze svých činů před spravedlností.
Pokud to bude nutné, Svatý stolec k tomuto účelu požádá o mezinárodní pomoc.

Nuzziho kniha zveřejňuje soukromé dopisy, adresované různými osobnostmi italského církevního a veřejného života Benediktu XVI. Autor si zajistil značný ohlas již před třemi lety publikací svazku Vatikán s. r. o. (Vaticano, S.p.A.) o údajných skandálech Vatikánské banky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.