Vatikánská jednání s experty Moneyvalu

17.5.2012 

Ve Štrasburgu proběhly třídenní vatikánské konzultace s experty Moneyval. Pracovníci Zvláštního výboru odborníků pro hodnocení prostředků proti praní peněz ocenili procedury a mechanismy Vatikánského státu v souvislosti s peněžními operacemi. Výbor působící pod záštitou Rady Evropy kontroluje finanční procedury a zařazuje jednotlivé státy buď na tzv. "bílý seznam" nebo mezi "daňové ráje". Očekává se, že červenci tato mezinárodní instituce po analýze dokumentů zapíše Vatikán na "bílý seznam" zemí s nejvyšší finanční transparentností.
Za Bronzovou bránou proběhly už dva audity kontrolorů z Moneyval, v listopadu loňského roku a letos v březnu. Jejich důsledkem byly podstatné změny v předpisech regulujících vatikánské instituce provádějící finanční operace.
Současném setkání ve Štrasburgu se věnovalo závěrečnému raportu o vatikánských procedurách. Jeho finální hodnocení provede plenární zasedání Moneyval příští měsíc. V dokumentu jsou popsané kroky, které už byly podniknuty, aby se za vatikánskými zdmi zabránilo jakémukoli praní špinavých peněz nebo financování teroristických skupin. V současnosti je činná Dozorčí rada finančních operací, která kontroluje veškeré bankovní operace vycházející z Vatikánu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.