Tři ženy - trojí směřování

17.5.2012 

V Klementinském sále apoštolského paláce zhlédl Benedikt XVI. včera večer film „Marie z Nazareta“, který v italsko-německo-španělské koprodukci natočil režisér Giacomo Campiotti. Po skončení projekce papež poděkoval všem, kdo se podíleli na vzniku filmu - generálnímu řediteli RAI, společnostem „Lux Vide“, BetaFilm, Bayerischer Rundfunk, Tellux a Telecinco. V krátkém zamyšlení nad obsahem dvoudílného televizního filmu podotkl, že vystihnout postavu matky v plném bohatství jejích obsahů není snadné. V případě Marie z Nazareta, ženy, která je matkou Ježíšovou, Matkou Božího Syna, který se stal člověkem, je to ještě obtížnější, řekl papež a pokračoval:

Vystavěli jste film na třech ženských postavách, jejichž životy se prolínají, které se však vydaly hluboce odlišným směrem. Herodiada zůstává uzavřena v sobě samé, ve svém světě, nedokáže pozvednout zrak ke čtení Božích znamení a nevyjde z kruhu zla. Případ Máří Magdalény je složitější. Nejprve podlehne kouzlu snadného života, založeného na materiálních věcech, a k dosažení svých cílů užívá nejrůznějších prostředků, až po dramatický okamžik, kdy je souzena a konfrontována se svým dosavadním životem. V tu chvíli přichází setkání s Ježíšem, které jí otevírá srdce a proměňuje její existenci. Jádrem příběhu je však postava Marie z Nazareta. V ní se ukazuje bohatství života, odvíjející se od přitakání Bohu. Je matkou, která by si přála mít svého Syna navždy u sebe, ale ví, že je Bohem. Má tak velkou víru a lásku, že přijímá zahájení i naplnění jeho poslání. Je to stále nové přitakávání Bohu, od Zvěstování po Kříž.

- řekl Benedikt XVI. v závěru projekce filmu „Marie z Nazareta“ a dodal, že film ukazuje trojí možné nastavení života. Egoismus a ulpívání na materiálních věcech, jež se nechává vést zlem, a na druhé straně vnímání přítomnosti Boha, který přišel, zůstává mezi námi, ve své dobrotě na nás čeká, i když chybujeme, a vybízí nás k následování a k důvěře.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.